Кучерява екзотика: на Тернопільщині жінка вирощує рідкісну капусту Кейл

Дозріває Кейл наприкінці червня – на початку липня. Її висота сягає 80–100 сантиметрів. Урожай господиня збирає до середини грудня

Білокачанна, кольрабі, пекінська, фіолетова… Усі ці види капусти ростуть практично на кожній присадибній ділянці. А от капуста Кейл, на відміну від своїх родичів, викликає здивування навіть у найдосвідченіших городників. На ринках і в магазинах знайти її також непросто. Втім все-таки можливо, якщо приїхати у Велику Березовицю, що поблизу Тернополя. Місцева мешканка Тетяна Лещишин вже шість років успішно вирощує цю кучеряву екзотику на своєму городі. Про це пише «Сільський господар».

Із Кейл капустою жінка познайомилася у Німеччині. Там цей овоч дуже популярний. Місцеві господині засолюють Кейл подібно до того, як ми це робимо з білокачанною капустою. І споживають її, як у нас квашену – в холодну пору. Листя капусти тушкують на олії і подають разом із картоплею та ковбасою. 

Тушкована Кейл сподобалася мені з першої ложки, а після того, як побачила цю красу на городі, то взагалі закохалася у неї, – каже пані Тетяна. – Одразу ж купила собі насіння і стала вирощувати Кейл у Великій Березовиці. Зовні Кейл зовсім не нагадує капусту, а швидше салат із довгим кучерявим листям зеленого та червоного забарвлення. Схоже воно на ажурне мереживо. Листя містить величезну кількість вітамінів, через це Кейл вважають суперфудом. Її можна вживати у сирому, вареному і тушкованому вигляді. Удома ми готуємо з листя салат: додаємо до нього огірки, помідори, пармезан і заправляємо олією. Із Кейлу виходять дуже смачні смузі та соус. Кучеряве листя – це також і оригінальна прикраса для страв. Смакують моїм рідним і чіпси з Кейлу. Капустяне листя ми постачаємо і в заклади харчування Тернополя. 

Тетяна Лещишин упевнена, що цією капустою неодмінно зацікавляться більше українських городників. Адже вирощувати її так само просто, як і білоголову. 

Ранньою весною у парниках висіваю насіння, потім дорослі рослини переселяю у ґрунт просто неба. Двічі за сезон їх просапую і прополюю, – ділиться досвідом жінка. – Кейл – рослина вологолюбна, тому вимагає ретельного поливу. Іноді капусту можуть вражати попелиця, капустяна муха та слимаки. Щоб їх позбутися, застосовую засоби, які пропонують у спеціалізованих магазинах. Підживлюю рослини лише органічними добривами. 

Дозріває Кейл наприкінці червня – на початку липня. Її висота сягає 80–100 сантиметрів. Урожай господиня збирає до середини грудня. На місці зрізаного листя формується нове. Кейл – культура холодостійка, вона витримує мінус п’ятнадцять градусів морозу. 

Зірване листя капусти можна зберігати у холодильнику до семи днів. За бажанням його можна заморозити, – каже Тетяна Лещишин. – Навіть у такому вигляді воно зберігає свої корисні властивості. Це ще раз підказує, що капусту Кейл варто вирощувати. Я впевнена, що вона неодмінно підкорить серця і шлунки українців. 

Марія БЕЗКОРОВАЙНА

Фото «Сільського Господаря»

Вибір читачів за тиждень

Відео