Ростислав Фук

У Тернополі погасили марку, присвячену ювілею Наукового товариства ім. Шевченка

Ілюстрацію створив тернопільський художник-графік Олег Кіналь

Спеціальне погашення пам’ятної марки та конверта, присвяченого 150-річчю Наукового товариства ім. Шевченка відбулося 11 грудня 2023 року в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці. Про це повідомили у пресслужбі Тернопільської обласної ради.

Ілюстрацію створив тернопільський художник-графік Олег Кіналь.

Робота над цим проєктом була для мене особливим викликом та захоплюючим творчим процесом. У своїх ілюстраціях я старався відобразити не лише історію та досягнення товариства, але й виразити його дух, тепло та відданість ідеям науки та культури. Мені було важливо, щоб моя робота віддзеркалювала не лише минуле, а й майбутнє, яке будується на цих важливих цінностях», — відзначив художник.

Довідково

Наукове товариство імені Шевчинка (НТШ) — всесвітня українська академічна організація, багатопрофільна академія наук українського народу. Рушійна сила формування та розвитку української науки кінця ХІХ — першої половини XX ст.

Утворене 23 грудня 1873 року у Львові, за фінансування меценатів з Наддніпрянщини, як Літературне товариство імені Т. Шевченка, у 1892 назву змінено на Наукове товариство ім. Т. Шевченка (своєрідна академія наук). Особливого розквіту досягло в період головування Михайла Грушевського (1897—1916). У 1920-30-х роках зазнавало переслідувань від польської влади, 1939 зліквідоване радянською владою; відновлене 1947 року в Західній Європі та Сполучених Штатах Америки, де стало відоме як Shevchenko Scientific Society. З 1989 року організація знову діє на території України.

Станом на грудень 2021 року НТШ-Україна нараховує 37 фахових Комісій, які у Львові мають 2300 членів. Крім того, в Україні працюють 17 осередків та Донецьке відділення НТШ — усього 900 людей. НТШ має 183 дійсних члени та 12 — почесних.

Фото Тернопільської обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео