Тамара Коблик

На Тернопільщині зимують десятки лебедів та диких качок: є ризики спалаху пташиного грипу (фото)

Місяць тому спалах пташиного грипу серед лебедів зареєстрували у громаді на Чернівеччині, що через Дністер межує з населеними пунктами Мельнице-Подільської територіальної громади Чортківського району на Тернопільщині

Вже декілька років поспіль перелітні птахи, зокрема лебеді, не відлітають у теплі краї, а залишаються зимувати на водоймах Чортківського району (найбільше в басейні річки Дністер). До Держпродспоживслужби регулярно надходять повідомлення від громадян про лебедів на воді та запити як їх рятувати.

Проте, цього робити не потрібно, - кажуть у відомстві. -А діяти необхідно лише в окремих випадках. Лебеді – це дикі птахи, які можуть самі про себе подбати, не бояться морозів і комфортно почувають себе в наших широтах навіть при температурі до -30 оС.

Загинути птахи можуть тільки від хвороб та від голоду, адже харчуються вони переважно планктоном, а коли водойма замерзає - птахи відчувають голод, знижується їх енергетичний обмін, їм не вистачає тепла, яке виробляє організм. Здорові птахи перелітають на іншу водойму, яка не замерзла, навіть за сотню кілометрів. Не потрібно їх насильно відловлювати і годувати. Крім того, якщо птахів регулярно підгодовувати, то вони можуть залишатися на зимівлю регулярно, чим наражатимуть на небезпеку себе, а також домашню птицю.

Перелітні птахи, особливо з неблагополучних країн несуть з собою і хвороби. Особливу небезпеку становить грип птиці, який реєструється в багатьох країнах, в тому числі і в Україні та є загрозою для всього людства. Його вплив на птахівництво (знищення поголів’я птиці, карантинні та інші обмежувальні заходи, заборона торгівлі, додаткові ветеринарно-санітарні заходи) призводить до істотних економічних збитків. При виникненні захворювання встановлюються обмеження на експорт продукції птахівництва з території країни, що разом із заходами з ліквідації хвороби завдає значних економічних збитків як державі так і виробникам.

Класичним прикладом тому був спалах грипу в диких лебедів у 2017 році на території Мельнице-Подільської територіальної громади, де птахи зупинились у заплаві Дністра на відпочинок, а місцеві жителі, на заклик природоохоронних товариств, проводили підгодівлю, чим продовжили їх перебування поблизу населеного пункту. За декілька днів серед лебедів почалась масова загибель, а надпис, що був на кільці одного з трупів свідчив, що птах був окільцьований у м. Гданськ. В той час в Польщі та інших європейських країнах тоді вирував пташиний грип. Тільки спільними зусиллями ветеринарної служби та органів місцевого самоврядування населених пунктів, розташованих вздовж річки Дністер, не допущено захворювання та поширення серед домашньої птиці.

У грудні 2023 року в с. Гордівці Рукшинської територіальної громади Чернівецької області зареєстрували спалах грипу птиці серед лебедів. Територіальна громада по річці Дністер межує з населеними пунктами Мельнице-Подільської територіальної громади Чортківського району. 29 грудня 2023 року на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чортківській районній військовій адміністрації запровадили карантинні обмеження щодо захворювання на грип дикої птиці (лебедя), вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника грипу птиці, проводиться постійний моніторинг епідемічної ситуації, пов'язаної із циркуляцією високопатогенного вірусу грипу птахів з метою своєчасного реагування та здійснення комплексу профілактичних та протиепідемічних заходів, направлених на попередження зараження людини та виникнення епідемії грипу.

При будь-яких перших ознаках захворювання птиці слід негайно повідомляти державну службу ветеринарної медицини, - кажуть у Держпродспоживслужбі.

Щороку на водоймах Національного природного парку «Дністровський каньйон» зимує багато водоплавних птахів. Найбільше качок, лебедів та чапель. Ці птахи добре витримують холодну пору року, забезпечуючи себе кормом. Коли наступили січневі морози їм знадобилася допомога. Тому працівники Парку підгодували їх в місцях тимчасового скупчення на Дністрі у Заліщицькому парку. 

Фото зі сторінки Національного природного парку «Дністровський каньйон у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео