Ростислав Фук

Піротехніки розповіли, як знешкоджували ракету, яка упала на Тернопільщині (фото)

Збиті ППО ракети не завжди детонують, але можуть це зробити в будь-який момент. До них не можна підходити, це небезпечно, наголошують вибухотехніки

Знешкоджували ракету, яка впала на Тернопільщині у ніч з 13 на 14 травня працівники вибухотехнічної служби поліції та спеціалісти піротехнічного підрозділу ДСНС. Про це повідомили у відділі комунікації Національної поліції Тернопільської області

Нагадаємо, 14 травня поблизу Тернополя знайшли ракету Х-55, яка, на щастя, не вибухнула. А 15 травня бойову частину ракети знищили поблизу села Боків Підгаєцької громади. Жителів громади заздалегідь про все попередили. 

За словами начальника вибухотехнічної служби ГУНП в Тернопільській області Ігоря Васьківа, фахівці відзначають три типи руйнувань від ракетних ударів: від ракет, що летять адресно і досягають цілей, від збитих протиповітряною обороною та тих, які через певні обставини самоліквідовуються у небі та подають будь-куди.

Саме ракети, збиті ППО, не завжди детонують. Вони змінюють хаотично траєкторію, падають, а бойова частина залишається неушкодженою. Піротехніки огороджують територію, при необхідності евакуйовують людей та оцінюють ситуацію.

Ми уважно обстежуємо ракету і вже на місцях приймаємо рішення про її знищення, - розповідає Ігор Васьків. - Не завжди умови дозволяють вивезти ракету і ми змушені знешкоджувати її одразу на місці падіння. Якщо є можливість, то піротехніки вивозять ракету якомога далі від населених пунктів, – каже Ігор Васьків.

Знищують ракети на спеціальних майданчиках. На Тернопільщині в кожному районі є такі місця. Це, як правило, закинуті підривні кар'єри, розташовані не ближче, ніж 10-20 кілометрів від цивілізації.

Якщо ми бачимо, що вибухова хвиля від ракети може бути сильною, тоді ми закопуємо її в землю, в котлован, аби ґрунт взяв на себе основну детонацію, а уламки не розліталися. Саме таким методом ми ліквідовували ракету, яка впала у ніч з 13 на 14 травня, – розповів поліцейський.

Вибухотехніки звертаються до усіх мешканців Тернополя та області бути обережними та не ризикувати життям. Ракети, які впали на землю, можуть здетонувати будь-якої миті. Тому підходити до таких предметів, пересувати їх чи розбирати категорично заборонено.

Якщо ви побачили уламки збитої ракети, телефонуйте на «101» та «102».

Читайте також: Пошкоджено 50 автомобілів і дачний кооператив: що відомо про ракетний обстріл Тернопільщини

Фото Національної поліції Тернопільської області

Вибір читачів за тиждень

Відео