Юля Вітюк

Присвятила аероплан Привиду Києва: майстриня з Тернопільщини виготовляє надзвичайні патріотичні оригамі (фото, відео)

Вироби з паперу Христини Глухан вражають! Серед них є і сердечка-обереги для наших захисників

Чортківчанка Христина Глухан разом із місцевими школярами виготовляє обереги для захисників. Роблять їх японським методом складання паперу - оригамі, поєднуючи синьо-жовті кольори. 

Ідея виготовлення таких оберегів для наших солдатів виникла спонтанно. Хотілося, щоб це було щось маленьке, щоб поміщалося в кишені. Довго не думаючи, я намалювала схему подвійного сердечка, — розповіла Терену Христина.

Разом вже зробили і відправили на передову 250 сердечок. Продовжують виготовляти їх надалі. 

Христина Глухан працює педагогинею-організаторкою у Чортківській школі №7. Там і навчила школярів цій майстерності. Окрім маленьких оберегів, виготовляє й інші патріотичні оригамі: тризуб, танк, серця на магнітах, синьо-жовтого папугу та літак. 

Аероплан я присвятила легендарному українському пілоту - Привиду Києва ( за однією із версій - збірний образ українського пілота-аса - ред.). Після нашої перемоги передам йому як символ вдячності, — ділиться жінка.

Модульним оригамі Христина почала займатися у 2010 році. У  її творчому доробку - вже понад 5 тисяч робіт — від маленьких сердечок до великих виробів: школи та собору.

Я шукала мистецтво, яким рідко хто займається, яке мало поширене на Тернопільщині та й загалом в Україні. Ось і захопилася оригамі. Вдосконалювала свої вміння і втілювала ідеї. З’явились клієнти не лише вдома, а й закордоном.

Виготовити оберіг для захисників може кожен, для цього майстриня створила відео з майстер-класом, де показала всі етапи роботи. 


Фото, відео Христини Глухан

Вибір читачів за тиждень

Відео