Тетяна Бакай

Роботодавці Тернопільщини можуть отримати компенсації: які умови (відео)

Як працює державна програма, розповіли фахівчині обласного центру зайнятості 

Компенсацію за працевлаштування вимушених переселенців та військовослужбовців можуть отримати роботодавці Тернопільщини. Як працює програма, розповіла під час брифінгу 25 жовтня заступниця директора Тернопільського обласного центру зайнятості Олександра Островська. 

Якщо роботодавець приймає на роботу вимушених переселенців, які числяться як безробітні, то держава виплачує їм компенсацію на оплату праці. Вона не може бути більшою, ніж дві мінімальні заробітні плати. Якщо, до прикладу, людина працевлаштовується до 6 місяців, то роботодавець повинен гарантувати роботу на 12 місяців і виплачувати компенсацію кожен непарний місяць, - розповідає вона.  

За яких умов можна отримати відшкодування

В умовах воєнного стану, якщо роботодавець приймає на роботу вимушеного переселенця, залежно від того, чи зареєстрований він як безробітний, чи ні, йому виплачують 6700 гривень за два місяці роботи. 

Із квітня цього року вступив у дію новий порядок, згідно з яким служба зайнятості має можливість виплачувати роботодавцям, субʼєктам малого підприємництва єдиний соціальний внесок. Тобто вона повністю його компенсує. Умовою виплати є те, що людина повинна працювати не менше, ніж 2 роки, а заробітна плата не бути нижчою за мінімальну. Виплати відбуваються 12 місяців кожен непарний місяць, - каже Олександра Островська.

З 1 січня 2024 року вступить у дію новий порядок, який передбачатиме компенсацію роботодавцям, які в 2023 році на новостворені робочі місця працевлаштували людей зазначених категорій і заробітна плата в них не нижча, ніж 3 мінімальні зарплати.  Якщо ці люди будуть працювати в наступному році, і заробітна плата буде такою ж, то такий роботодавець впродовж 12 місяців буде мати право на 50% компенсації єдиного соціального внеску. 

В службі зайнятості діє ще ряд додаткових компенсаційних програм за працевлаштування різних категорій громадян. Якщо роботодавець працевлаштовує учасника бойових дій, особу з інвалідністю, або особу, якій до настання пенсійного віку залишилося менше, ніж 5 років, то він має право на компенсацію фактичних витрат на заробітну плату у розмірі 50%. Але не більше, ніж мінімальна заробітна плата, яка станом на сьогодні становить 6700. Усі люди вищезгаданих категорій повинні стояти на обліку не менше, ніж 1 місяць, - зазначає начальниця відділу активних програм зайнятості Тернопільського обласного центру зайнятості Наталія Брич.

Компенсації за працевлаштування молоді

Роботодавець має право отримати компенсаційні витрати у розмірі 50% мінімальної заробітної плати, якщо працевлаштовує молодь. Тут є 3 категорії: молодь віком до 25 років, молодь до 35 років, яку працевлаштовують на 1 робоче місце і молоді люди, звільнені з військової строкової служби. Ці компенсації тривають 6 місяців протягом 1 року і виплачуються за кожен непарний місяць. 

Крім цього, ще є компенсації у розмірі єдиного внеску, якщо роботодавець працевлаштовує ті категорії людей, які мають квоти, а також людей, які числяться безробітними більше 6 місяців. Такі виплати тривають значно довше та їх виплачують протягом 2 років за кожен непарний місяць, - розповідає Наталія Брич.

Які вимоги до роботодавця

До роботодавця також є певні вимоги. Він повинен не мати заборгованості по зарплаті, по єдиному внеску, по податку і збору до місцевого бюджету. Роботодавець не повинен бути бюджетною установою і не бути на стадії ліквідації чи банкрутства. 

Якщо роботодавець звільняє дані категорії громадян по своїй ініціативі, або за згодою сторін, то він повинен повернути усі кошти, що він отримав. Якщо ж на те місце йде працевлаштування іншої категорії громадян, виплати продовжуються, - каже начальниця відділу активних програм зайнятості. 

Ще одна компенсація, яка зʼявилася 29 серпня 2023, це виплата за облаштування робочого місця працевлаштованих осіб з інвалідністю першої та другої групи. 

Якщо роботодавець працевлаштував особу з інвалідністю 1 групи, то він має право на компенсацію у розмірі 15 мінімальних заробітних плат, а якщо з 2 групою, то має право на компенсацію у розмірі 10 мінімальних заробітних плат, - зазначає Наталія Брич. 

Для того, щоб отримати виплати, роботодавець має після 2 місяців працевлаштування таких категорій звернутися в центр зайнятості і подати відповідну заяву. 

Фото, відео з фейсбук-сторінки Тернопільської обласної державної адміністрації

Вибір читачів за тиждень

Відео