Ростислав Фук

У печері на Тернопільщині археологи знайшли унікальну Трипільську кераміку (відео)

На посудині є орнамент, який характерний для Трипільської культури - а це IV тисячоліття до нашої ери, пояснюють фахівці

Археолог Михайло Сохацький разом із командою наукових співробітників Борщівського обласного комунального краєзнавчого музею продовжує дослідницькі роботи у печері Вертеба з метою виявлення нових артефактів. Про це повідомили на фейсбук-сторінці музею.

Так, в одній із ділянок печери дослідники натрапили на великий орнаментований трипільський зерновик.

Коли ми розчищали ділянку печери, здавалося, глина – вже знахідок не повинно бути, культурного шару ніякого немає. Ми зробили так званий «контрольний штик» і побачили пляму. Почали розчищати нижче і побачили, що на глибині є якась керамічна знахідка. Виявилось, що це величезна посудина, — розповідає Суспільному Михайло Сохацький.

Археолог каже, що через високу вологість у печері зерно зберігалося не довго. За його словами, артефакт розчистили і виявили, що керамічна посудина розбита.

Зараз ця посудина якраз уже помита і ми плануємо її реставрувати. Вона займе місце в експозиції музею. Ця трипільська посудина – це десь IV тисячоліття до нашої ери, так що це дуже давня знахідка. Це надзвичайно давня культура. Вона важлива тим, що знайдена в контексті історичних подій трипільського населення,— каже Михайло Сохацький.

Фото, відео Борщівського обласного комунального краєзнавчого музею

Вибір читачів за тиждень

Відео