Віра Олександрович

Як нараховуватимуть компенсації за «комуналку» громадам Тернопільщини, що прийняли переселенців

Алгоритм дій для отримання компенсації місцевим бюджетом на оплату комунальних послуг, наданих тимчасово переміщеним особам, складається з семи кроків.

Нагадаємо, жителям Тернопільщини, які надали прихисток переселенцям, також пообіцяли допомогти фінансово. Механізм, що допоможе це реалізувати на місцях, передбачили у змінах, внесених у Постанову Уряду. Однак поки що є уточнення лише для перерахунку коштів громадам.

Спершу Уряд прийняв рішення про механізм компенсації комунальних витрат громадам

Відеонарада із Міністерством розвитку громад та територій України відбулася у Тернопільській обласній військові адміністрації сьогодні, 22 березня. Як повідомили на сторінці Тернопільської обласнлї держадміністрації (ОДА), обговорювали лише питання: алгоритм дій для отримання компенсації місцевим бюджетом на оплату комунальних послуг тим, хто надав прихисток тимчасово переміщеним особам.

Громади, які дали безоплатно прихисток переселенцям у будівлях, приміщеннях комунальної форми власності (у школах, садочках тощо) можуть отримати компенсацію на комунальні витрати, – каже заступник начальника обласної військової адміністрації Володимир Важинський. – Йдеться про усі витрати пов'язані з теплопостачанням, водопостачанням, водовідведенням, поводженням із побутовими відходами та його вивезенням, газопостачанням, постачанням електроенергії, купівлею дров, пелет, вугілля та інших видів палива. 

Для отримання відшкодування громадам достатньо подати заяву до військової адміністрації і чеки або скани, які підтверджують оплату за надані комунальні послуги.

Алгоритм відшкодування складається з кількох кроків:

  1. Орган місцевого самоврядування організовує розміщення тимчасово переміщених осіб на базі закладів, підприємств, установ та організацій комунальної форми власності на безоплатній основі.
  2. Відповідний заклад, підприємство, установа чи організація комунальної форми власності здійснює оплату за комунальні послуги до 20-го числа наступного місяця.
  3. Інформація про сплату за комунальні послуги надається відповідному органу місцевого самоврядування.
  4. Орган місцевого самоврядування не пізніше третього робочого дня після оплати подає до відповідної обласної військової адміністрації заяву встановленої форми на отримання компенсації разом із підтвердними документами щодо фактичної оплати послуг.
  5. Обласні військові адміністрації протягом двох робочих днів після отримання заяв скеровують узагальнену інформацію від органів місцевого самоврядування до Мінрегіону.
  6. Мінрегіон узагальнює інформацію, надану військовими адміністраціями, і готує проєкт рішення Кабінету Міністрів про виділення коштів із резервного фонду державного бюджету для компенсації.
  7. Орган місцевого самоврядування отримує компенсацію.

До слова, власникам житла, які безкоштовно прийняли у своїх домівках переміщених осіб, пообіцяли щомісяця надавати виплату з бюджету через органи місцевого самоврядування. Втім, чіткого роз’яснення цього процесу, ще немає.

Фото зі сторінки Тернопільська обласна держадміністрація

Вибір читачів за тиждень

Відео