Віра Олександрович

Тернопільщина підтримала мову, засудила Галину Третьякову і стала на захист Віталія Олешка (фото)

Станько

На захист української мови депутатський корпус Тернопільської обласної ради став одностайно, зате звернення до керівництва держави про позицію найвищого представницького органу Тернопілля щодо впровадження ринку землі в Україні підтримки у залі не отримало.

Нагадаємо, сесія обласної ради відбулася у понеділок, 6 липня. Депутати того дня попрацювали доволі ефективно. Зокрема, ухвалили низку господарських питань, а також у переліку були пункти, зокрема, щодо освітньої галузі. Окрім того, «зарубали» звіт голови обласної держадміністрації. Політичні звернення і заяви на сесії залишили «на закуску», тобто на кінець засідання.

Барна
Барна

Звернення щодо захисту української мови з трибуни представив уповноважений представник фракції «Європейська Солідарність» Степан Барна. І це при тому, що альтернативний варіант такої ж заяви подали партійці із ВО «Свобода».

– Ми мусимо зрозуміти, що мова є частиною захисту України у гібридній війні з країною-агресором – Росією, – каже виступаючий. – Йдеться про те, що 51 представник Верховної Ради захотів оскаржити право на функціонування української мови як державної. Наше завдання – зробити все, щоб це питання не було предметом обговорення. Ба більше, ми звертаємося до Президента і голови Верховної Ради, щоб вони дали відповідну оцінку діям вказаних народних депутатів, а також ми вимагаємо припинення тиску на українську мову.  

Що цікаво, уповноважений представник фракції «Свобода» Олег Сиротюк врешті підтримав колегу. Автори обох звернень погодилися, що тексти варто об’єднати, аби напрацювати спільний варіант. Саме його і вирішили відправити до Києва.

Нагадаємо, так званий мовний закон Верховна Рада ухвалила у 2019 р. Документ, серед іншого, передбачав запровадження посади Уповноваженого із захисту державної мови. Документ зобов'язав володіти державною мовою, окрім президента, голови Верховної Ради та Уряду в повному складі – і чиновників усіх рангів. Втім, в Україні знайшлося чимало незгодних із такими змінами. Через це за розгляд справи вже взявся Конституційний Суд.

Президія
Президія

Сесія також дала 39 «за», голосуючи за звернення громадських організацій до керівництва країни і силових структур щодо недопущення порушень законодавства України. На засідання прийшли друзі добровольця російсько-української війни Віталія Олешка (позивний «Сармат»), убитого на власному подвір’ї 31 липня 2018 р. Вони вимагали відмінити рішення колегії суддів Бердянського міськрайонного суду Запорізької області, яким змінили запобіжний захід організатору убивства та кільком співучасникам із тримання під вартою на цілодобовий арешт. Авторам звернення було не зрозуміло, як особи, яких звинувачують у вчиненні особливо тяжкого злочину, тобто «вчинення вбивства на замовлення групою осіб», і які нехтують всіма правилами поведінки та не поважають законодавство України, можуть нині перебувати на волі, а не під вартою.

– Побратими Віталія перебувають під Офісом Президента майже 30 днів, причому 24 із них – активісти голодували, – каже голова Тернопільського обласного осередку «Громадського руху «Хвиля» Олексій Станько. – На даному етапі вони добилися, що ДБР відкрило провадження проти суддів, які прийняли явно незаконне рішення. Але питання ще остаточно не вирішене, тому активістам потрібна наша підтримка. 

У тексті звернення, зокрема, йдеться (цитуємо): «…приділити увагу вказаній ситуації з метою недопущення порушень законодавства України, взяти її під особистий контроль та у разі встановлення порушень, у межах повноважень, прийняти відповідні міри… Посприяти у вирішенні питання про недопущення порушень Конституції та інших законів суддями Бердянського міськрайонного суду під час розгляду ними справи про умисне замовне вбивство В. Олешка».

Депутати2
Депутати2

Депутати також того дня вимагали зміщення Галини Третьякової з посади голови Комітету Верховної Ради із соціальної політики і захисту прав ветеранів. Через це звернулися до Президента і Верховної Ради. У тексті, зокрема, йшлося: «Ми, депутати Тернопільської обласної ради, обурені висловлюванням депутата Верховної Ради Галини Третьякової щодо «стерилізації українських жінок» і «дітей низької якості»… Третьякова порушила усі права людини і громадянина, передбачені Конституцією, принизила їхню честь і гідність, а тому не може бути народним депутатом, тим паче, головою комітету Верховної Ради із питань соціальної політики та захисту прав ветеранів».

Мовляв, замість того, щоб забезпечити належний соціальний захист потребуючим, а також гідне життя для незахищених верств населення, ця депутатка, навпаки, дискредитувала їх в очах усіх громадян України та світу. Підтримка цього звернення у залі була одноголосною. Натомість звернення щодо позиції облради з приводу ухваленого Верховною Радою Закону «Про ринок землі», як не дивно, набрало у залі всього 22 голоси.

Фото з трансляції 4-го засідання 14-ї сесії на сайті Тернопільської обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео