Тернопільським власникам ідей дарують візит на TEDx

unnamed (31)

Історію про те, як відчути своє право на місто, робити маленькі, але реальні кроки, нарощувати масштаб своїх дій, об'єднувати людей і головне - поширювати ідеї варті поширення, розповідатимуть тернополянам на конференції славнозвісного TEDx подружжя Даша та Іван Подоляни.

Одним із кроків на шляху цієї енергійної сім’ї стане участь в конференції TEDxTernopil 1 жовтня. На зустріч з ідеями тернополян запрошують за адресою: вул. Івана Франка 8, «Палац Кіно».

unnamed (34)
unnamed (34)

Квитки можна придбати посиланням.  А ті, хто уже має власні ідеї для розвитку міста, отримають квиток безкоштовно. Для цього потрібно  взяти участь в конкурсі за посиланням. Три квитки організатори дарують власникам найкращих ідей, адже люди – це і є місто, країна, цілий світ.

А поки Тернопіль готується до 1 жовтня, щоб прийняти гостей проекту та поглинути їхні ідеї, Даша Подолян розповідає про уже помітні зрушення в нашому місті та свій досвід у реалізації цікавих проектів.

unnamed (32)
unnamed (32)

- Ви з Іваном не лише подружжя, а й співдіячі. Що цікавого, окрім сім’ї, ви створили?

- Ми заснували ГО «Промолодь», а відтак  стали координаторами громадських проектів у місті, за півтора року втілили 15 проектів з культури, трансформації простору, неформальної та бізнес-освіти. Усе, що стосується стратегії міста Черкаси – у полі нашого зору. Ми хочемо бачити зміни креативними та комфортними для жителів.

- Хто допомагає «Промолоді» творити?

- Усі дієві та свідомі черкащани, які хочуть щось робити для людей міста, хочуть щось робити з просторами та об’єктами Черкас та задавати ритм нашому міському життю різноманітними подіями. Ми творимо місто, в якому хочеться жити.

- Який ваш проект заряджає вас сьогодні, щоб рухатись далі?

- Це незвичне і таке вільне святкування в Черкасах Незалежності України. Команди місцевого бізнесу, мерії, поліції годин 5 поспіль брали участь в квесті, де і бігали, і повзали в грязюці, і вирішували завдання на логіку. У той же час 25 команд показували свої проекти. Для дітей працював майданчик з науковими експериментами, окрема зона з творчими майстер-класами і неймовірно демократичний простір з купою соломи. Місцеві кав'ярні винесли свої кавові машини і смачну їжу прямо на берег річки і до самісінької ночі зігрівали усіх на фестивалі не тільки напоями, а й приємним спілкуванням. Ми робили майстер-клас з дітьми від від Майстерня вуличних меблів. Мене вразив хлопчик, який дивлячись на дерев'яні кубики захотів зробити з них літак, а не робота, як було запропоновано. Люблю дітей, в них немає обмежень. Ми також багато розповідали про те, чому не можна завішували кольоровою плівкою вікна будинків, чому вивіска має бути зручною для читання за розміром і кольором,  чому потрібні єдині правила оформлення міського простору в Черкасах і нарешті -  чому ми вирішили цим усім займатися. А ще – проводили голосування щодо оформлення наступного проекту - літнього театру. Цікаво було спостерігати, як люди обговорюють архітектурні проекти, які знаходять переваги чи недоліки. Як детально читають описи і роздивляються схеми, або ж просто емоційно реагують на зображення і роблять свій вибір.

- А чи бачите Ви успішні проекти громадської ініціативності в Тернополі?

- Ми раді за Тернопіль з приводу відкриття нового пляжу на «Циганці». Це проект без льодових палаців і генделів. Видно, що громадськості вдалось організувати все так, щоб до неї дослухались. От це і є напрям, у якому слід рухатись далі. Тобто оглядати куточки міста, які потребують змін. І помічаючи, а деколи просто ненавидячи певні недоліки, не нарікати, а перемінити цю місцину в зовсім інший формат. От і реалізатори проекту на «Циганці» із URBAN.te вважають найбільшою проблемою міста очікування дива зі сторони жителів.  А треба просто ініціативну групу, яка вирішить не чекати диво-людину, а творити самостійно.

unnamed (35)
unnamed (35)

- Як далі бачите розвиток «Промолоді» і Черкас?

- Одне з питань, на яке ми відповідали на свято Незалежності найчастіше: «І що далі?». Що далі з вивісками, ви і правда думаєте, що хтось з бізнесменів їх поміняє? Що далі з літнім театром, його правда відбудують такий, який ми зараз оберемо? Я не знаю. Не знаю, що далі. У мене немає плану на п’ятиріччя. І немає звички обіцяти те, що залежить не лише від мене. Або віщувати щасливе майбутнє. Але я знаю, що є зараз. Зараз є факт - ми провели незалежний і потужний міжнародний архітектурний конкурс, гроші на призовий фонд якого збирали усією громадою. Ця ж громада обере проект-переможець. Ми маємо спільноту молодих дизайнерів, які готові розробляти альтернативні варіанти вивісок і людей, яким такі варіанти подобаються. Далі ми просто будемо продовжувати, бо без цього вже не можемо.

unnamed (33)
unnamed (33)

 

Вибір читачів за тиждень

Відео