Тамара Коблик

У музей на Тернопільщині передали столітню чашу (фото)

Унікальність чаші в тому, що вона виготовлена зі сплаву дюральалюмінію, який в той час був надзвичайно дорогим матеріалом і зазвичай застосовувався у військовій промисловості

Новим надходженням у фонди похизувалися на сторінці Залозецького краєзнавчого музею у фейсбуці. Днями місцевий краєзнавець села Оліїв Дмитро Дерех передав на зберігання чашу для причастя («потир»), якій близько 100 років. 

Із нещодавніх надходжень у фонди музею:  «Потир» - чаша для причастя, яка походить із римо-католицького костелу села Тростянець Залозецької громади. Костел був побудований у кінці ХІХ століття і зруйнований у часи Другої світової війни. У 1950 рр. відбудований і діє на сьогодні як Церква Святої Параскеви П'ятниці парафії греко-католицької громади Залозецького деканату Тернопільсько-Зборівської архієпархії Української греко-католицької церкви. Чаша датується 20-30 рр. ХХ ст., ін. № КН-897/Р-62, - йдеться у повідомленні на сторінці музею у фейсбуці.

Унікальність потиру в тому, що він виготовлений із сплаву дюральалюмінію, який в той час був надзвичайно дорогим матеріалом і в основному застосовувався у військовій промисловості, а його склад і технологія виробництва були засекречені й використовувалися для конструкцій дирижаблів та в авіації в часи Першої світової війни.

Чаша була збережена в радянський період жителем села Тросянець - Бохенком Михайлом і передана потім краєзнавцю села Оліїв Дереху Дмитру.

А вже зараз пан Дмитро цей «потир» та інші речі передав нам у музей на постійне місце зберігання! За що йому велика вдячність! - кажуть у музеї.

Нагадаємо, 21 квітня урочисто відкрили Залозецький краєзнавчий музей. Загалом в експозиції понад тисячу археологічних пам’яток. Найдавніші датуються сорока тисячами років до нашої ери. 

Фото зі сторінки Залозецького краєзнавчого музею у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео