Ростислав Фук

У тернопільському музеї відкрили виставку повстанських листівок (фото)

Колекцію зібрав представник діаспори з США, уродженець Тернопільщини Петро Наконечний

З нагоди 81-ї річниці створення УПА у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку під назвою «За Українську Самостійну Соборну Державу». Про це повідомили на фейсбук-сторінці музею.

Цьогоріч пропонують відвідувачам оглянути раритетні поштові листівки з унікальної колекції, зібраної представником української діаспори із Сполучених Штатів Америки, уродженцем Тернопільщини – Петром Наконечним.

Народився він у селі Раковець на Підгаєччині 16 вересня 1927 року. Виїхавши в юні роки на проживання у США, був активним членом української скаутської організації «Пласт», став вояком американської армії, зокрема брав участь у війні проти комуністичного режиму Північної Кореї. Займаючись таким хобі як колекціонування поштових листівок на українську тематику, він зібрав їх досить значну кількість. Та особливий інтерес становить та частина колекції, яка видана в часі боротьби за Українську державність у 1940-1950 роках, коли активно діяли Українська Повстанська Армія, Організація Українських Націоналістів та Українська Головна Визвольна Рада, – йдеться в повідомленні.

Листівки переважно видані за межами тодішньої воюючої України, але їхні сюжети яскраво змальовують визвольну боротьбу українських повстанців. Більшість листівок є вітальними, присвячені Різдву Христовому та Воскресінню Ісуса Христа. Сюжетні лінії у них різноманітні. На одній з різдвяних листівок зображений ангел, який сповіщає повстанців про народження Христа; на іншій – вояк у маскувальному халаті стоїть на чатах в різдвяну ніч та спостерігає за спалахом зорі; ще на одній – повстанці вітають дівчину, яка їм принесла різдвяну вечерю у лісові хащі.

Видані ці листівки такими організаціями як Пресове Бюро Закордонного Представництва УГВР, Закордонними Частинами ОУН, Братством вояків УПА. Працювали над створенням ілюстрацій до поштівок відомі митці української діаспори - Мирон Білинський, Богдан Василишин, Святослав Гординський та інші. Місце друку практично ніколи не вказувалося, відомо тільки, що виходили вони як у країнах Західної Європи так і Північної Америки.

Привезла колекцію листівок з США на зберігання у тернопільський музей заслужена працівниця культури України Святослава Гой-Стром.

Фото Тернопільського обласного краєзнавчого музею

Вибір читачів за тиждень

Відео