Тамара Коблик

Як запобігти серцево-судинним захворюванням: фактори ризику

Якщо у вас є бодай один із факторів ризику, то можна зробити принаймні дві речі: скласти план зі зміни свого способу життя та проконсультуватися з лікарем. Лікар оцінить ваш поточний стан здоров’я, призначить за потреби аналізи та схему лікування

Серцево-судинні захворювання – це передусім наслідок способу життя: що більше шкідливого ми практикуємо, то більше ризикуємо пережити інфаркт чи розвинути ішемічну хворобу серця. Вік і спадковість також мають вплив на ризик розвитку хвороб серця і судин, але він значно менший за вплив способу життя, та й вдіяти з віком і генами ми нічого не можемо. Інша річ – фактори ризику, що піддаються впливу. Про це пишуть у пресслужбі Міністерства охорони здоров'я України. 

Найпотужніші фактори ризику розвитку серцево-судинних хвороб такі:

  • Куріння цигарок і нікотиновмісних продуктів.
  • Індекс маси тіла (ІМТ понад 25, а надто понад 30 кг м2). Калькулятор ІМТ за посиланням – https://bit.ly/3LA3jf5.
  • Рівень холестерину загальний та рівень ліпопротеїнів низької та високої щільності (<200 мг/дл, <100 та >60 відповідно)
  • Високий систолічний («верхній») і діастолічний («нижній») тиск (понад 130 та понад 80 мм ртутного стовпчика відповідно).
  • Незбалансований раціон – тобто такий, в якому переважають дуже перероблені продукти, і надто мало цільних (городини, круп, риби, бобових тощо).
  • Брак рухової та тренувальної активності. Наш орієнтир для дорослих людей – це принаймні 150 хвилин на тиждень помірної рухової активності (швидка хода, плавання, велоїзда відносно рівним ландшафтом, робота в саду) та бодай 75 хвилин інтенсивної фізичної активності (танці, пробіжка, веслування), і силові тренування двічі на тиждень (https://bit.ly/3PSfS7K).
  • Зловживання алкоголем. Алкоголь шкідливий навіть у найменшій кількості, та зловживання – це споживання понад одного келиху відповідного для напою розміру (приміром, 330 мл для пива міцністю в 5%) на день.

Якщо у вас є бодай один із цих факторів ризику, то можна зробити принаймні дві речі: скласти план зі зміни свого способу життя та проконсультуватися з лікарем. Лікар оцінить ваш поточний стан здоров’я, призначить за потреби аналізи та схему лікування.

Є ще інші фактори ризику розвитку серцево-судинних хвороб, які не належать до категорії способу життя: самотність (людина живе сама і практично не спілкується голосом), рання менопауза (до 40 років), посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), і надто – комплексний ПТСР (який заважає соціальному життю), робота по змінах. На жаль, ці чинники ми не обираємо, на відміну від куріння чи відмови від нього. Тому якщо у вас є щось із цього переліку факторів ризику, варто піти до сімейного лікаря по консультацію щодо здоров’я серця. Ми не обираємо вік чи ранню менопаузу, та можемо обрати профілактику хвороб серця.

Ви можете разом із лікарем оцінити свій ризик серцево-судинних захворювань за допомогою цього онлайн калькулятора (https://bit.ly/4562nFS). За потреби, ви можете автоматично перекласти сторінку українською. Для оцінки вам потрібно знати завдяки аналізам свій артеріальний тиск, загальний рівень холестеролу, та рівень ліпопротеїнів високої та низької щільності, та відповісти, чи ви приймаєте статини (препарати для зниження холестерину в крові), ліки при гіпертензії та ацетилсаліцилову кислоту.

Бажаємо вашому серцю здоров’я!

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео