150-річчя Андрея Шептицького у Тернополі відзначили духовною музикою «Трембіти» (фото)

Урочисту академію з нагоди 150-річчя з дня народження митрополита Шептицького у ПК «Березіль» розпочали із вшанування одного з його величних вмінь – формування в українського народу сили духу.

Митрополит Андрей Шептицький відомий у світі як поборник поневоленого українського народу перед окупантами двох світових воєн. Його головним засобом оборони була розбудова освітніх і культурних закладів, відродження самоусвідомлення суверенності української нації. Тому присвячену митрополиту урочисту академію у Тернополі розпочали з ушанування сучасних захисників нашого народу – дев’ятьох військовослужбовців нагородили медалями «Учасник АТО». 

Перед початком святкової учти про життя Андрея Шептицького розповів єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ Теодор Мартинюк. До виконання сьогоднішніх обов’язків він був ігуменом Святоуспенської Унівської Лаври, у якій митрополит прожив багато років.

«Андрей Шептицький був графом, який віддав усі свої кошти на розвиток, зокрема, музики. Але у цій своїй любові до прекрасного він був дуже простою людиною. Велич митрополита була у тому, що слова Євангелія він втілював у життя. Будучи однією з найбагатших на той час людиною, він жив у цілковитій убогості, все віддавав, аби наша культура багатіла. У нас, в Унівському монастирі, якщо хто бував, то міг побачити його старенький, полатаний матрац, міг побачити іншого митрополита Андрея. Його ряса мала кілька десятків років – він не дозволяв собі пошити новий одяг, а їв те саме, що і житель найвіддаленішого села. Сьогодні ми можемо перейняти таку думку, що така велика людина стала такою вбогою для свого народу. Кожен з нас має таку можливість – жити, творити і вмирати для свого народу».

Для тернополян духовні твори виконали солісти, хор і камерний оркестр Заслуженої академічної капели України «Трембіта». Прозвучала, зокрема, композиція «Благослови душе моя Господи» К.Стеценка, «Царю небесний» та «Алилуя» І.Соневицького, «Ave Maria» П.Масканьї.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

Фото автора 

Фотофакт