25 жовтня — Радіодиктант національної єдності: все, що варто знати

Радіодиктант можна писати як вдома, так і в різних місцях

У День української писемності та мови, 25 жовтня, відбудеться Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Суспільне Культура розповідає, чим цей диктант особливий та що варто знати, щоб доєднатися до нього.

Коли початок радіодиктанту?

У п'ятницю, 25 жовтня, об 11:00.

Де дивитися та слухати трансляцію радіодиктанту?

Радіодиктант транслюється на всіх платформах Суспільного — телебаченні, радіо та диджиталі:

Де можна писати радіодиктант?

Радіодиктант можна писати як вдома, так і в різних місцях. Щороку українські книгарні, заклади культури, освітні центри, підприємства та багато спільно долучаються до радіодиктанту та пишуть його разом. Тож стежте за новинами власного міста, або ж організуйте такий простір самостійно, запросивши доєднатися друзів чи колег.

До цієї традиції долучаються й військові на сході та півдні країни, перебуваючи близько лінії фронту.

Радіодиктант — це те, що об'єднує усіх, а тому, де б ви не були, ви завжди можете долучитися до цієї традиції та відчути себе частиною великої спільноти.

«Ми хочемо, щоб усі, хто може знайти безпечне місце, долучились до сотень тисяч людей у всьому світі під час написання радіодиктанту», — поділилась Юлія Шелудько, координаторка радіодиктанту і виконавча продюсерка Українського Радіо.

Авторка радіодиктанту — Оксана Забужко

У 2024 році авторкою Радіодиктанту національної єдності стане Оксана Забужко, українська письменниця та есеїстка. Її найвідоміші твори: «Музей покинутих секретів» (2009) та «Польові дослідження з українського сексу» (1996).

Тема радіодиктанту 2024 року

За словами Забужко, тема цьогорічного диктанту «дуже симпатична».

Але традиційно вона не розголошується. У інтерв'ю Українському Радіо Оксана Забужко натякнула, що її текст буде подарунком до ювілею Українського Радіо, яке цьогоріч святкує свої 100 років.

Чи буде «забужківське речення»?

Після оголошення авторки радіодиктанту в мережі з'явилися жарти: чи буде текст складатися лише з одного речення?

Спочатку письменниця сказала, що старалася дотримуватися загальних правил і щоб водночас її унікальний стиль не деформувався. Та в інтерв'ю письменниця зауважила, що «забужківського синтаксису» зрештою не буде, однак ті, хто добре знають її творчість, можуть дещо побачити в цьому тексті.

Оксана Забужко говорить, що написання тексту радіодиктанту було для неї складним завданням, та навіть зазначила, що це як «бігти стометрівку із гирями на ногах»

Хто читає радіодиктант у 2024 році?

Читатиме текст письменник, музикант, екоактивіст і військовий Павло Вишебаба. Вишебаба мобілізувався до лав ЗСУ з початком повномасштабного російського вторгнення. Автор книги віршів «Тільки не пиши мені про війну», виданої у 2022 році.

Мені здається, я досить добре говорю і люди зможуть розчути всі мої слова. Але я ще потренуюсь обов'язково, — сказав військовий.

Як надіслати диктант на перевірку?

Роботи прийматимуть онлайн та офлайн.

Після оприлюднення тексту радіодиктанту електронні листи не прийматимуть. Усі надіслані роботи перевірить фахова комісія.

Коли оголосять результати?

Текст радіодиктанту буде оприлюднено 28 жовтня, об 11:00 на сайті Українського Радіо та на сайті Суспільне Культура.

Фото з відкритих джерел

радіодиктант