300 інвестпроектів на Тернопіллі потребують фінансування

Понад 93 із половиною мільйона гривень отримає Тернопілля у цьому році за бюджетною програмою із фонду регіонального розвитку (ФРР). Відтак до початку лютого в області тривав конкурс проектів, які планують реалізовувати за гроші із державної казни.

Засідання регіональної комісії із оцінки і забезпечення проведення конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку відбулося сьогодні, 19 лютого.

У 4,5 раза більше пропозицій, ніж торік

Провів нараду, яку фіксували на відео, аби не виникло підозр у непрозорості експертів, голова обласної держадміністрації (ОДА) Степан Барна.

- У минулому році за результатами проведеного відбору у Тернопільській області за кошти ФРР реалізовували 38 проектів, - похвалився торішніми результатами голова ОДА. – Завдяки цьому збудовано і реконструйовано ряд шкіл, дитячих садочків, закладів охорони здоров’я, соціального захисту та житлово-комунального господарства. Переконаний, що цього року ми також зможемо оперативно та якісно здійснити відбір проектів і приступити до їх втілення.

Із міст і сіл краю, а також об’єднаних територіальних громад загалом надійшло 300 проектів, тобто у 4,5 раза більше пропозицій, ніж торік. Серед них і оберуть переможців. Пріоритет надаватимуть тим, хто подбав про іноваційність ідей і готовий більше співфінансувати із місцевої казни, уточнив очільник краю.

- Це будуть актуальні для добробуту краян проекти, які потребують першочергової реалізації, - каже Степан Барна. - Мова йде про будівництво нових шкіл, дошкільних закладів, реконструкцію адмінбудівель, спортивних об’єктів, відновлення культурної спадщини, а також впровадження проектів із енергозбереження. Дякую районам за активну участь у конкурсі. Наголошую, під час відбору ми звертатимемо увагу на ефективність поданого вами проекту, а під час реалізації його – на дотримання стандартів якості і визначених термінів.

Співфінансування має бути на рівні 15%

Кількістю пропозицій вразили усі райони і громади, проте якість проектів «підкачала», зауважила керівник департаменту економічного розвитку, інвестиційної діяльності і міжнародного співробітництва ОДА Галина Воляник.

- Надалі було б добре думати не лише про кількість, а й про якість, - каже вона. – До того ж, на місцях повинні також шукати можливість співфінансування проектів. Цього року такий бюджет має становити хоча б 15% від загальної суми.

Усі проекти мають бути розміщені на он-лайн-платформі Мінрегіонбуду. Тож кожен зможе ознайомитися зі змістом пропозиції і проаналізувати її.

- Проектно-кошторисна документація усіх проектів – у цінах 2015-2016 років, - додає вона. – Загальна вартість усіх проектів становить майже 1,5 мільярда гривень. Причому до фінансування у 2016-му – понад 1,1 млрд грн. Тож із ФРР розвитку ми мали б отримати 1 мільярд, але ж є – лише 93,6 млн грн.

На фінансування, до речі, розраховують 27 проектів обласного значення. Є у цьому переліку і ремонти важливих для краю доріг.

Перерву оголосили до 23 лютого

Найактивнішими учасниками конкурсу цього року стали Тернопільський, Бережанський, Підволочиський, Чортківський, Шумський і Теребовлянський райони. Вони подали від 40 до 16 проектів. Приємно здивував організаторів Підгаєцький район, який торік єдиний не подав жодного проекту. Тепер він подав відразу дев’ять.

- Шкода, що вони так і не завершили проект із газопостачання, - додає пані Воляник. – Але є у них проекти із ремонту доріг, шкіл. Тобто є чимало проблем, які треба вирішувати. Проте торік вони не мали готової проектно-кошторисної документації на жоден об’єкт. 

Експертів, які входять у раду із відбору інвестиційних проектів, поділили на три групи – відповідно до галузі, в якій вони є фахівцями. Керівники департаментів і управлінь обласної адміністрації, представники апарату обласної ради та інших організацій матимуть кілька днів на оцінювання проектів за бальною системою. Підсумки конкурсу планують підбити у вівторок, 23 лютого.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора