Агро-новини 14 лютого

В Одесі впроваджують урбаністичне фермерство

В Одесі вирішили перейняти досвід популярного нині інноваційного напрямку сільгоспвиробництва – урбаністичного фермерства. Прямо у центрі міста тут вирощують полуниці.

На даху корпусів продовольчого ринку в Одесі збудували теплиці, у яких вирощують на продаж свіжі ягоди, повідомляє SuperAgronom.com з посиланням на «Подробности».

140201

Потрібні для вирощування параметри (температура, кількість мінеральних речовин у воді, об’єм та строки поливу) підтримуються автоматично. Для вирощування ягід застосовується режим крапельного зрошення.

За проектними розрахунками, з 5 тис. кущів полуниці за декілька вегетаційних періодів планується отримати 5 т ягід. У майбутньому розробники проекту планують також побудувати теплиці для вирощування цибулі, салату, а також деяких інших овочів.

Україна має диверсифікувати поставки добрив — Мартинюк

Непередбачувана політика продавця добрив — Росії — напередодні і у період посівної ставить під загрозу якщо не продовольчу безпеку, то експортний потенціал України.

Про це у своєму блозі на Forbes повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

140202

За його словами, навіть якщо винести за дужки інтереси вітчизняних хімічних підприємств, на будь-якому ринку висока залежність від одного, нехай навіть найнадійнішого постачальника — це ризик.

«Ризик цей багаторазово збільшується, якщо ринок — аграрний, а постачальник — Російська Федерація. Також присутній геополітичний фактор — не хотілося б, звільнившись від газової голки, сісти на «азотну», — зазначив він.

Марчук дав прогноз розвитку тваринництва у 2017 р.

Останні кілька років для галузі тваринництва були надзвичайно складними: падіння споживчого попиту, російське ембарго, воєнні дії, девальвація гривні.

Про це у своєму блозі «Сегодня» повідомив заступник голови Аграрної партії України Денис Марчук.

140203

За його словами, з другої половини 2016 р. ситуація вирівнялася і навіть намітилися позитивні тенденції: зросли закупівельні ціни на молоко (на 50% у порівнянні з груднем минулого року), є підстави вважати, що споживчий сегмент ринку продукції тваринництва пройшов «нижню точку» і очікуваний приріст споживання у 2017 р. складе 3-4%. До того ж перші позитивні результати дає стратегія пошуку українськими тваринниками нових ринків збуту.

тваринництвоімпортдобривапрогнозурбаністичне фермерствополуниця