Агро-новини 3 вересня

Новини аграрного сектору

Вчені виготовили з черешень паливо для ракет

Розробники з міста Кюстенділ, черешневої столиці Болгарії, придумали новий вид палива для протиградових ракет. У його основі – продукт, отриманий у результаті переробки ягід черешні, повідомляє «ТАСС».

«Це екологічна заміна твердому паливу протиградових ракет. Головна перевага полягає в повній відсутності токсичних хлорних викидів. Крім того, нове пальне набагато дешевше і легко зберігається», — зазначив один з керівників клубу аерокосмічних технологій «Зодіак», де з'явилася ця інновація, Христофор Скандалієв.

Він уточнив, що випробування експериментальної протиградової ракети, зарядженої новим пальним, пройшли успішно.

03091

На паливо йдуть ягоди низької якості – перезрілі, підгнилі, висохлі, які раніше просто викидали або залишали на землі. Після первинної переробки черешні виходить біомаса з великим вмістом цукру, з якої у подальшому і виходить горючий матеріал. Кількох ложок такої речовини достатньо, щоб запустити ракету масою у 2 кг на висоту більше 600 м.

Крім боротьби з градом, подібні міні-ракети можуть служити для різноманітних наукових цілей, відзначили новатори з Кюстенділа.

На Чернігівщині вогонь охопив овочесховища

У с. Забарівка Корюківського району (Чернігівська область) на території ТОВ «Забарівське» у складських будівлях овочесховищ (напівпідземного типу) та двох металевих ангарах виникла пожежа, пише прес-служба Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Підрозділами ДСНС пожежу ліквідовано на площі 8250 кв. м. Внаслідок пожежі вогнем знищено покрівлі 5 овочесховищ, 2 металеві ангари, 2 вантажівки та 2 навантажувачі.

03092

«Врятовано дві складські будівлі, адміністративну будівлю, 5 одиниць тракторної техніки та не допущено розповсюдження вогню на лісовий масив. Жертв та постраждалих немає», — сказано у повідомленні.

Також додається, що причина пожежі та сума заподіяних збитків наразі встановлюються.

Рейдери зазіхнули на три агропідприємства Черкащини

На Черкащині правоохоронці попередили рейдерське захоплення трьох агропідприємств, пише прес-служба Національної поліції України (НПУ).

Ще у березні 2015 р. працівниками поліції було отримано оперативну інформацію про можливе рейдерське захоплення майнових комплексів цих підприємств.

«За даним фактом було відкрито кримінальне провадження та оперативники почали кропітку роботу з «розкручування» схеми злочинної діяльності», — сказано у повідомленні.

Також додається, що досудовим розслідуванням встановлено, що через службову недбалість одного з державних реєстраторів обласної реєстраційної служби, невстановлена слідством особа незаконно заволоділа його логіном, паролем та електронно-цифровим підписом. За допомогою отриманого електронного цифрового підпису зловмисник здійснив незаконне втручання до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (ЄДР), де вніс зміни до переліку учасників, керівників та адресу реєстрації підприємств.

03093

«Завдяки таким незаконним діям, товариства отримали «нових власників» та юридичні адреси у окупованих Луганській та Донецькій областях», — йдеться у повідомленні.

Також додається, що фактично були підготовлені правові підстави для фізичного вторгнення в адміністративні споруди підприємств та силової протидії реальним власникам за допомогою державних чи комерційних структур. Внесення змін у статути могли завдати й інші негативні наслідки — зупинене виробництво, залишення безробітними десятки тисяч громадян, створення підґрунтя соціального конфлікту, тощо. Й лише своєчасне втручання правоохоронців попередило подальші, можливо, «криваві» розгортання подій.

«Встановлено суму завданих збитків учасникам та власникам агрокомплексів. Вона сягає понад 11 млн грн. У ході досудового розслідування правоохоронцями було вжито заходів з поновлення фактичних реєстраційних даних юридичних осіб, що дало змогу в повному обсязі відшкодувати збитки постраждалим», — підсумовується у повідомленні.

АПКпожежапаливорейдерствоовочесховищечерешня