Агро-новини 7 березня

Виробництво гречки в Україні скоротилося на 20% (ОПИТУВАННЯ)

Щорічно українці з’їдають 155-180 тис. т. гречки. Гречана крупа входить до складу продуктового кошика. Але попри це виробництво гречки в Україні у 2016 р. скоротилося на 20%, повідомляє expert-agro.com.

Пропозиція на крупу на ринку знижується через низьку рентабельність гречаної крупи на ринку України.

Причина зменшення посівних площ гречки пояснюється девальвацією національної валюти. Незважаючи на це, на глобальному ринку Україна входить в трійку світових виробників гречаної крупи і поступається місцем Росії і Китаю.До слова, національні виробники повністю задовольняють внутрішній попит на крупи в Україні. Частка української продукції в 2012-2016 рр. на внутрішньому ринку становила понад 99%, а частка імпорту — всього 0,5-0,9%.

Чернівецькі фермери планують вирощувати польську чорницю

Чернівецькі фермери планують вирощувати польську чорницю. За словами віце-старости Бєльського повіту Гжегоша Щетинського, для Чернівецької області, яка є малоземельною і густонаселеною, найкраще підходить інтенсивне сільське господарство, зокрема, вирощування ягід та їх переробка. Це забезпечить робочі місця і прибутки, тим паче, клімат Буковини цьому сприяє, повідомляє freelife.cv.ua.

У середині лютого делегація з Кіцманщини відвідала Польщу для налагодження контактів та отримання досвіду ведення сільськогосподарського бізнесу у західних сусідів.

072

Аграрії побували у Бєльському повіті та місті Бєлосток, де ознайомилися з вирощуванням борувки (сортової чорниці), що в Польщі є вигідним бізнесом.Директор ТОВ «Брусницька земля» Микола Осипчук планує цьогоріч посадити чорницю на невеликій площі (50 соток) біля хати.

«Під час візиту в Польщу ми побачили, що вирощування борувки — досить вигідний, але й затратний і клопіткий бізнес. Адже потрібно придбати недешеві саджанці чорниці, обладнати систему крапельного поливу, підготувати спеціальний ґрунт — з домішками торфу, кори, тирси. Багато різних нюансів, про які нам розповідали польські фермери. Якщо ця культура приживеться, то я й інші аграрії, що їздили переймати досвід в Польщу, плануємо садити цю корисну і цінну ягоду на більших площах», — ділиться планами Микола Осипчук.

На Рівненщині та Прикарпатті розпочали весняно-польові роботи

З приходом весни аграрії розпочали весняно-польові роботи у Рівненській та Івано-Франківскій областях, про що повідомляють Рівненська та Івано-Франківська ОДА.

У Рівненській області підживлюють озимину в Дубенському, Здолбунівському, Корецькому та Радивілівському районах. Наразі вже внесли добрива на 5 тис. га пшениці. Окрім пшениці, в Дубенському та Здолбунівському районах підживили ріпак.

073

У Івано-Франківській області почато підживлення у п’яти районах. Озимих зернових підживлено 5 тис. га та озимого ріпаку — 6 тис. га.Найбільші площі озимих з ріпаком підживлено у Снятинському (3,5 тис. га), Городенківському (3,3 тис. га) та Коломийському (2,5 тис. га) районах.Наразі підживлення озимих культур продовжується.

гречкадосвідпосівна кампаніячорниця