Аграрії Тернопілля вимагають підтримку із бюджету

Підтримки вітчизняних виробників сільськогосподарської продукції вимагає у керівництва держави Тернопільська обласна рада.

Відтак депутати на сесії 4 січня прийняли відповідне звернення. Ініціювали його самі ж обранці тернополян, які працюють в агробізнесі. Більшість із них, до речі, належать до фракції партії влади – «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Доповідав із цього питання депутат Василь Градовий - голова ради сільгоспвиробників Чортківщини.

Нагадаємо, «Терен» писав, що українські аграрії оголосили глобальний страйк, оскільки обурені змінами, внесеними  до податкового законодавства (читайте - ТУТ). Тепер вони сподіваються, що Президент Петро Порошенко накладе вето на ухвалений парламентом закон. Крім того, ми повідомляли, що обласна рада на першій сесії ухвалила звернення щодо змін у податковому законодавстві на 2016 рік (читайте - ТУТ). Цим обранці краян не обмежилися, адже їх непокоїть те, що запропонувало зробити Міністерство фінансів. Насамперед тому, що Проект Закону «Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні» відміняє усі пільги для аграріїв, а наша область, як відомо, – лише на сільськогосподарських підприємствах і тримається.

Оскільки надії на те, що аграріїв почули, – мізерні, у зверненні від 04.01.2016 р. обласні депутати тепер попросили при перегляді Державного бюджету України на 2016 рік, за підсумками І-го кварталу, передбачити пряму бюджетну підтримку аграріям.

Цитуємо документ: «Напередодні Нового року по всій країні відбулися страйки за участю селян, які перекрили десятки доріг у зв’язку з тим, що ухваленим Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України і деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» Верховна Рада України фактично скасувала спеціальний режим відшкодування ПДВ для сільськогосподарських товаровиробників і майже удвічі підвищила ставку єдиного податку для аграріїв, які перебувають на четвертій групі спрощеної системи оподаткування. Вказаний Закон суперечить національним інтересам України, зберігає і підсилює нерівність платників податків, веде до поглиблення корупції, знищення середнього та малого аграрного бізнесу, передусім фермерства, скорочення робочих місць на селі. А запропонований Урядом України так званий компроміс щодо ПДВ дає змогу розвиватися лише посередникам-трейдерам, яким і будуть відшкодовувати ПДВ».

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора