Агро-новини 11 грудня
Новини аграрного сектору.
10% орендної плати за пай будуть не підйомними для фермерів — експерт
Обіг земель сільгосппризначення потрібно легалізувати — ліквідувати ринок «сірої» оренди. Про це заявив гендиректор агропромислового холдингу «Астарта» Віктор Іванчик.
За його словами, у державі не повинно бути неврахованої землі — відумерлої спадщини, земель запасу, особливо земель у державній власності, які не дають державі нічого, а, навпаки, тягнуть з бюджету кошти на якісь програми, дотації.
«Я не бачу іншого виходу на сьогодні, крім того, як прозоро передати цю землю в оренду й отримувати реальну плату за її використання. Ми до землі ставимося як до найголовнішого і найціннішого активу. Для нас земля — це можливість у довгостроковій перспективі утримувати і розвивати наш бізнес і працювати в кожній конкретній місцевості», — зазначив він.
На його думку, потрібно прагматично підійти до вирішення питання: що сьогодні земля як головний актив українського народу може дати народові? Вона дозволить отримати належний грошовий потік, який забезпечить нормальні умови життя.
«Людям, власникам земельних паїв, на мій погляд, не слід сподіватися одномоментно розбагатіти від продажу землі, доцільніше було би пайовикам розподілити ці земельні доходи на довгі роки, залишивши їх дітям і онукам. Ті ж власники землі, які не живуть в сільській місцевості, також мають думати про своїх нащадків: чому б не залишити сім'ї доходи від оренди землі на далеку перспективу?», — сказав Іванчик.
За рахунок оренди паю, вважає експерт, прожити неможливо, однак ці виплати можуть стати надійною фінансовою підтримкою.
Джерело: latifundist.
Виробництво продуктів харчування далі дорожчає
Індекси цін на виробництво основних продуктів харчування у листопаді порівняно із жовтнем зросли на 1,5%, а за рік — на 39,8%. Про це свідчать дані Держслужби статистики України.
Зокрема, за місяць зросли ціни на виробництво цукру — на 3,5% (+68,6% до листопада 2014 року), молокопродуктів — на 3% (+26,8%), хліба та хлібобулочних виробів — на 1,2% (+44,3%), м'яса та м'ясних продуктів — на 0,2% (+23,3%).
Індекс цін на виробництво напоїв за результатами місяця все ж дещо знизився — на 0,1%, проте за рік показник зріс на 29,7%.
Джерело: agravery.com
Плодоовочева продукція подорожчала на 36%
Плодоовочевий кошик в Україні на початку грудня 2015 р. був на 35,7% дорожчим, ніж у цей же час 2014 р.
«Основний приріст вартості спостерігався в овочах борщового набору, які подорожчали у 4,6 рази за рік, — зазначила керівник проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Тетяна Гетьман.
За її словами, при цьому вартість картоплі зросла у два рази, а фруктовий набір виріс у ціні на 31,2%.
Вартість тепличних овочів за рік суттєво не змінилася — на початку грудня 2015 р. вона коштувала у середньому на 3,6% дешевше, ніж рік тому.
Рекордсменом зростання вартості серед усіх продуктів, що входять у кошик, була капуста, що подорожчала за рік у 6,3 рази! Морква подорожчала у 5 разів, цибуля — у 4 рази, а буряк — у 2,5 рази. З фруктів найріжче подорожчали лимони — на 60% за рік, а найменше - мандарини, що подорожчали на 15%
Джерело: kurkul.com
Огляд підготував Орест Сарматський