Агро-новини 7 лютого
Новини аграрного сектору.
Африканська чума може знищити третину свиней
У Харьюмаа (Естонія) виявлений перший кабан, заражений Африканською чумою свиней (АЧС), повідомляє ERR.
Фермерам доведеться миритися з карантином на третині територій Естонії як мінімум до вересня. Тільки за минулий рік було ліквідовано понад 22 тис. тварин, прогнози на цей рік і зовсім лякають — поголів’я свиней може зменшиться на третину.
Третина країни знаходиться у третій, найсуворішій, зоні відчуження, це означає, що тварин і продукцію звідси вивозити не можна. Багато свиноферм планують закритися, бо ринку збуту практично немає, а ціни впали вдвічі.
«У кінці минулого року ми надали додаткову підтримку у розмірі €2,6 млн. Ми почали купувати м’ясо на консерви, щоб підтримувати ситуацію на ринку», — зазначає міністр у справах сільського життя Урмас Круузе.
Також планується вжити заходів, щоб поголів’я свиней, особливо свиноматок, не зменшувалася з такою швидкістю, як у минулому році. Якщо чума продовжить косити свиней, то міністерство готове виділити гроші на спецсклади для зберігання забитих туш. Свинарі заражених зон скаржаться на тривалий термін встановленого Єврокомісією карантину — у ветеринарному департаменті запевнили, що питання вирішується.
Зернові зійшли на 89% засіяних площ
Сходи озимих зернових культур в Україні отримані на площі 6,3 млн га (88,8% засіяних площ), повідомляє «УкрАгроКонсалт».
В хорошому стані перебуває 30,7% сходів озимих зернових культур (1,93 млн га.) У задовільному — 35,9% (2,26 млн га), слабкі та зріджені сходи займають 33,4% (2,1 млн га).
Найбільше слабких і зріджених сходів отримано у Запорізькій області (78,8%), Дніпропетровській (78,4%), Харківській (62,8%), Миколаївській (51,9%), Луганській (49,8%) областях.
Штучне м'ясо з'явиться через п'ять років
Вирощене у лабораторії м'ясо з'явиться на ринку вже у найближчі роки, повідомляє UBR.
Американський стартап Memphis Meats заявляє, що буде готовий випустити вирощене у лабораторії м'ясо на ринок протягом п'яти років.
За словами представників компанії, вирощування лабораторного м'яса знижує кількість парникових викидів на 90% у порівнянні з традиційним тваринництвом.
Вирощене в лабораторії м'ясо також має ряд переваг. Наприклад, такий продукт не містить антибіотиків, патогенів та інших забруднюючих речовин, які є у звичайному м'ясі, знижує ризик хвороб харчового походження.
Виробництво штучних інгредієнтів — процес дорогий. Фунт такого м'яса буде коштувати $18000. Для порівняння, фунт звичайного м'яса у супермаркетах США коштує близько $4. Однак, у компанії впевнені, що зможуть знизити вартість до більш прийнятного рівня.
Огляд підготував Орест Сарматський