Центральну МСЕК ліквідують до кінця тижня - Ляшко

До кінця цього тижня планують прийняти розпорядження Кабінету міністрів України, яке ліквідує центральну МСЕК

Центральну МСЕК планується ліквідувати до кінця тижня. Про це під час брифінгу щодо ліквідації медико-соціальних експертних комісій та виконання рішення РНБО України щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням під час встановлення інвалідності заявив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко, повідомляє  Укрінформ.

До кінця цього тижня ми приймемо розпорядження Кабінету міністрів України, яке у нас ліквідує центральну МСЕК. Ми до цього готувалися, укріплюючи матеріально-технічну базу саме підпорядкованого інституту в місті Дніпро. Оскільки ми бачили, що центральна МСЕК – це тільки була експертиза візуальна, потім люди направлялись на клінічні бази в Дніпро і Вінницю, - підкреслив Ляшко.

На своїй сторінці у фейсбуці Віктор Ляшко розповів, що торік МОЗ розпочало перевірку обґрунтованості рішень МСЕК про встановлення інвалідності чоловікам у віці від 18 до 60 років, що були прийняті у період дії воєнного стану. Загалом вже відбулося три раунди перехресних перевірок, під час яких були переглянуті понад 90 тисяч справ.

Також ми активізували взаємодію з правоохоронними органами. Опрацьовано майже 19 тисяч медико-експертних справ. Результати цієї співпраці ми всі бачимо останнім часом в ЗМІ у вигляді повідомлень про затримання та вручення підозр. Однак ці результати не є достатніми. Вони не влаштовують ні мене, ні суспільство, - написав Міністр.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський повідомив про засідання РНБО щодо ситуації з МСЕК і зловживаннями посадовців із отриманням інвалідності.

Він заявив про «багато фактів порушень та очевидно фальшивих інвалідностей посадовців» і низку рішень щодо цього, які визначила РНБО.

22 жовтня стало відомо, що Генпрокурор України подав заяву на звільнення після скандалів з МСЕК.

Нагадаємо, що в керівниці Хмельницького обласного МСЕК Тетяни Крупи в робочому кабінеті було виявлено 100 тисяч доларів США, медичні документи з ознаками підроблення, а також списки “ухилянтів” із прізвищами та фіктивними діагнозами.

16 жовтня головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов написав, що у Хмельницькій області 49 прокурорів, ймовірно, отримали інвалідність другої групи за рішенням голови обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяни Крупи, яка перебуває під слідством.

21 жовтня стало відомо про обшуки у ще однієї керівниці МСЕК - з Миколаївської області. У посадовиці знайшли 450 тис. доларів і російський паспорт сина.

Фото з відкритих джерел

СкандалліквідаціяМСЕК