Чому продукти в Україні коштують дорожче, ніж у Польщі (Агроновини)
Харчові продукти в Україні коштують на 8% дорожче, ніж у сусідній Польщі, куди наші співвітчизники їздять масово на заробітки.
Як розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, експерти підрахували вартість 24 соціально значущих продуктів.
- Ми взяли 24 харчові продукти, які входять до соціально значущого пакета для українців, і порахували, скільки такий самий набір коштуватиме у Польщі, – пояснив він.
Економіст повідомив, що в Польщі на 50% дешевші яблука. Хліб, молоко, курятина, цукор, соняшникова олія також менше коштують у Польщі, ніж в Україні.
Навіть більше, українці на харчі витрачають 46% свого сімейного прибутку, а поляки – лише 12%. Пендзин пояснив, що поляки мають значно більший ліміт заробітної плати, ніж українці.
Економіст назвав кілька факторів, що впливають на різницю вартості однакових продуктів у двох країнах. Наприклад, ПДВ на харчові продукти в Україні становить 20%, а в Польщі – 5%.
- У Брюсселі анонсували, що з другого півріччя 2022 року харчові продукти не оподатковуватимуться ПДВ, – додав експерт.
Крім того, у Польщі та інших країнах ЄС аграрний сектор на 60% дотує держава, чого немає в Україні.
Також, згідно з Договором про зону вільної торгівлі з Євросоюзом, постачання українських продуктів до країн ЄС має квоти.
Тайські вчені вивели універсальний сорт яблук
Тайські воскові яблука бувають від маленького до середнього розміру, в середньому шість сантиметрів у довжину, довгасті мають форму дзвоника.
Гладка шкірка варіюється від фіолетового, червоного, до блідо-зеленого, дещо ребристі та з легким блиском, що нагадує восковий наліт.
М’якоть біла з високим вмістом води. У центрі також є велика насіннєва порожнина, яка може містити велике темно-коричневе насіння.
Тайські воскові яблука злегка хрусткі та соковиті з легким солодким смаком, схожим на азіатську грушу. Дозрівають вони навесні.
- Тайські воскові яблука, ботанічно класифіковані як Syzygium samarangense, розвиваються скупченнями на великому тропічному дереві, яке може виростати до вісімнадцяти метрів у висоту. Незважаючи на назву, вони лише за кольором і текстурою шкірки нагадують яблуко і насправді є ягодою. Зріле дерево може дати до семисот фунтів фруктів за один урожай, а тайські воскові яблука, як правило, споживаються свіжими як соковита закуска, — розповідають науковці.
Тайські воскові яблука містять олеанолову кислоту, яка має протизапальні властивості.
- Їх також можна тушкувати, варити та консервувати для соусів або використовувати як начинку, яку можна подавати до морозива, млинців та французьких тостів, — запевняють селекціонери.
Фото з відкритих джерел