Чому журналісти з Києва взяли «під приціл» два господарства з Тернопільщини?
Команда журналістів АгроЕкспедиції Цукровий буряк 2017 під час своєї мандрівки досліджувала поля у Тернопільській області.
На щастя, хороша погода дозволила вдосталь надивитися на цьогорічні цукрові буряки й наговоритися з місцевими аграріями.
Разом із експертами Bayer, КВС-УКРАЇНА, «Бізон-Тех», Credit Agricole Bank та PEUGEOT CITROЁN UKRAINE ми відвідали підприємства «Дзвін» та «Агропродсервіс». Було цікаво, а тому отримуйте нову порцію солодких історій, пишуть журналісти.
Тернопільська область займає 7% від загальноукраїнського виробництва цукрових буряків.
А самі ж цукрові буряки отримали 7 місце за обсягами посівних площ з-поміж інших культур у регіоні. Найцікавіше, що площі під цукровими буряками тут зросли аж на 45% у порівнянні з попередніми роками.
Солодкий сезон вирощування цукрових буряків на Тернопільщині мав такі особливості:
* Ідеальна погода. Опадів у цьому році тут вистачало. Із початку року випало 600 мм опадів, причому дощі йшли майже завжди саме тоді, коли треба, збільшуючи урожай. Були, звичайно, буревії та град, проте локально, великої шкоди вони не спричинили.
* Без шкідників. Дуже великої кількості шкідників у поточному сезоні не було, лише на півночі області з’явився сірий довгоносик, якого також помітили і у сусідній Львівській області. Він встиг пошкодити 30 га цукрових буряків. Інших шкідників, які б перевищили економічний поріг шкодочинності, не було.
* Комусь усе, а комусь нічого. На відміну від Рівненської області, де власних потужностей для переробки солодкої сировини немає взагалі, на Тернопільщині працюють 4 цукрові заводи: Чортківський, Козівський, Збаразький та Хоростківський. Цього роки три з них придбав «Радехів Цукор».
Технологія вирощування цукрових буряків на підприємстві «Дзвін»
Сонячного ранку АгроЕкспомобіль віз нас чудовими осінніми пейзажами до підприємства «Дзвін». Тут нас зустрів директор та власник господарства Василь Градовий. Від нього ми дізналися, що «Дзвін» має у обробітку близько 10 тис. га землі.
Візитівка господарства
Ці площі розподілені на такі культури:
* озима пшениця 2470 га;
* озимий ріпак 785 га;
* горох 106 га;
* соя 920 га;
* соняшник 1400 га;
* кукурудза на зерно 1574 га;
* цукрові буряки 1131 га.
Окрім того, підприємство активно розвиває тваринництво. Зараз тут нараховується 650 голів ВРХ, з яких 220 голів — це дійне стадо. Також мають 2200 голів свиней. У найближчих планах компанії — модернізація молочно-товарних комплексів, добудова нових приміщень ферми та збільшення поголів’я свиней до 25 тис.
Оглянувши усі потужності підприємства, разом з Василем Градовим їдемо на поля. Дорогою директор каже, що для нього аграрне виробництво — це азарт.
«Інколи я люблю приїхати на поля, дивитись, як комбайн молотить зерно або копає буряки. Стояти, дивитись та перейматись, яка ж буде урожайність. І для мене це такий азарт! Адже ти працюєш цілий рік за правильною технологією, вкладаєш у цю справу любов, але у будь-який момент погода може змінити результат. Тому ми, аграрії, усі азартні гравці», — каже Василь Градовий.
Оглядаємо поле, де повним ходом йде збирання та відвантаження цукрових буряків. Тут до нас приєднався головний агроном господарства Іван Дрипка, котрий на цих землях працює вже більше 35 років. Улюблена культура Івана Григоровича — цукрові буряки. І це помітно за кагатами з коренеплодами. Дізнаємося секрети гарного врожаю.
Технологія вирощування буряку в господарстві
Обробіток ґрунту. Після збирання озимої пшениці восени виконали оранку, далі вирівняли площі. Навесні закрили вологу боронуванням. Потім виконали передпосівний обробіток, після якого на поле вже зайшли сівалки.
Сівба проводилась 4 квітня. На полі площею 112 га висіяли гібрид БЕНЕФІТА КВС, а на сусідніх полях випробовували нові гібриди селекції KWS ВІОРІКА КВС, ЛЮБОМИРА КВС та КЛЕОПАТРА КВС. Норма висіву становила 1,3 пос. од./га. Густота до збирання — близько 90 тис./га.
«З компанією «КВС-УКРАЇНА» співпрацюємо вже давно. Ми не просто сіємо їхні гібриди, на наших полях селекційний відділ компанії проводить стрип-тести насіння, вони сіють більше сотні гібридів на наших демо-ділянках, випробовують нові, порівнюють зі старими. Окрім того, я завжди можу звернутись до них за консультацією», — розповідає головний агроном.
Перед появою сходів цукрових буряків вдарили морози. Ті рослини, що вже встигли зійти, вимерзли. На щастя, більшість рослин ще не зійшла, тому втрат було небагато. Після морозів було тепло та пройшло 3 дощі, що забезпечило гарну схожість насіння.
Система добрив. Під оранку вносили 600 л/га аміачної води, хлористий калій 200 кг/га, нітроамофоску 125 кг/га. Навесні повторно внесли нітроамофоску 8:20:30 200 кг/га. Одночасно з фунгіцидною обробкою також вносили сульфат магнію 5 кг/га та КАС 5 л/га.
Система захисту. Першу гербіцидну обробку провели після сівби. Вносили S-метолахлор 1,5 л/га. У фазі вилочки посіви обробили препаратом Бетанал© Експерт 1,5 л/га та метамітроном 1 л/га. Через тиждень повторили цю обробку, а ще через тиждень знову внесли ті ж препарати, збільшивши норму метамітрону до 1,4 л/га. За словами Івана Дрипки, проти злаковий гербіцид на ці площі не вносився, оскільки не було необхідності.
Фунгіцидний захист передбачав обробку тирозином 0,5 л/га та флутріафолом 0,3 л/га. У інсектицидному захисті цього року необхідності не було, хоча наступного року його планують, оскільки є невеликі проблеми з попелицями.
Щорічно підприємство витрачає близько 25 млн грн на засоби захисту рослин. Від виробників вимагають нормального співвідношення ціни та якості, а від дистриб’юторів — своєчасності постачань. «Дзвін» вже кілька років співпрацює з компанією «Бізон-Тех» і, за словами директора, дистриб’ютор їхнім вимогам відповідає.
«У нас з цим підприємством вже історичні стосунки. Ми працюємо з ними як по ЗЗР, так і по насінню. І за роки співпраці не було ніяких проблем. Мені, як менеджеру, приємно працювати з Василем Градовим та його колективом. У них є розуміння технологій, вони знають, чого хочуть, та успішно досягають мети», — розповідає про співпрацю керівник Тернопільського структурного підрозділу «Бізон-Тех» Ігор Руденький.
Урожайність. Як розповів нам Василь Градовий, цьогорічна погода була ідеальною. З початку року в регіоні випало 600 мм опадів, влітку було достатньо тепла, а природні катаклізми оминули підприємство. Тому усе сприяло гарному урожаю.
Коли ми приїхали на поле, тут вже завершували збирання і поступово відвантажували коренеплоди на цукровий завод. Саме це поле розпочинали копати 23 жовтня, хоча по підприємству збирати цукрові буряки почали ще 12 вересня. Зараз урожайність на рівні 70 т/га. Цукристість не визначали, але середній показник по господарству знаходиться на рівні 18,2%.
Підприємству залишилось викопати 250 га буряків. Наразі загальна середня урожайність становить 65 т/га, але цей показник буде ще перераховуватись.
Сировину здають на Чортківський цукровий завод, який цього року придбало підприємство «Радехів Цукор». Щодня туди відвозять 1 тис. т буряків.
Наступного року підприємство хотіло б збільшити площі під цукровими буряками. Але теперішня ціна на цукор не надто обнадійлива.
«Зараз ціна цукру перебуває у самій «долині». За такої ціни рентабельність цукрових буряків вище 50% не буде. Тому, плануючи сівозміну на наступний рік, ми будемо дивитись на цінову ситуацію у країні», — коментує Василь Градовий.
Тепло розпрощавшись із гостинними господарями, ми вирушили далі, до агрофірми «Агропродсервіс». Але про побачене там – завтра.
Фото – сайт «Куркуль»