Десятикласники тернопільської школи вчаться за новою системою оцінювання

12-бальне оцінювання учнів перестало бути дієвим та мотивувальним, тому у школі вирішили спробувати нову систему

Десятикласники тернопільської школи №28 вже пів року навчаються за 200-бальною системою оцінювання. Кожен учень впродовж семестру накопичує бали за контрольні роботи, ведення зошита, доповіді з презентаціями, усні відповіді, відвідуваність уроку. Потім усе підсумовують. 

Максимально десятикласник може отримати 100 балів за один семестр, відповідно в кінці року - 200, які переводять на 12-бальну систему. 

12-бальне оцінювання учнів перестало бути дієвим та мотивувальним. Саме тому ми вирішили запровадити нову 200-бальну систему, яка дозволяє дітям зовсім по-іншому дивитися на навчання та за свої старання отримувати певну кількість балів. Хочу зауважити, що в такому нововеденні, немає покарання, як от в 12-бальній системі була негативна оцінка 2. Це справді заохочує школярів відвідувати заняття та активно працювати на них, - розповідає ініціаторка запровадження 200-бальної системи та директорка тернопільської школи №28 Лілія Вавринів. 

Нововведення допоможе учням підготуватися до оцінювання у вишах та до майбутнього ЗНО. Директорка школи переконана, що 200-бальна система покращить і рівень успішності серед школярів, надасть мотивацію на результат та виховає відповідальність та стійкість. Проте поряд з усіма перевагами іноді виникають і труднощі. 

Оскільки таку систему ми запровадили вперше, то потрібно все дуже чітко продумувати. На початках виникали питання щодо регулювання видів та кількості робіт, щодо дедлайну, якщо учень хворів та інше, - ділиться Лілія Вавринів. 

Учні вже встигли адаптуватися до нової системи оцінювання. 

Ми постійно розмовляємо зі школярами та спільно приймаємо певні рішення. До прикладу, вирішили, що завдання матимуть дедлайн два тижні. Також для того, щоб десятикласники могли орієнтуватися в своїй успішності, наприкінці кожного місяця вчителі виставляють вже зароблені учнями бали в електронний журнал поряд з максимально можливим балом, - зазначає директорка школи. 

Лілія Вавринів каже, ця система ще неодноразово вдосконалюватиметься, проте її вже підтримують практично всі вчителі, учні та батьки. Саме тому в планах у наступному навчальному році запровадити 200-бальну систему не лише для учнів 10-го класу, а й для 9-го та 11-го. 

Фото з відкритих джерел

навчанняоцінювання28 школа