Диво-квіти розцвіли під Тернополем (фоторепортаж)

Подвір’я сільської ради у Підгородньому прикрасив цвіт велетенських крокусів.

У ці вересневі дні мешканці Підгороднього, йдучи повз подвір’я сільської ради, зачудовано зупиняються. А ще би! Там, за кілька кроків до входу в адміністративний будинок, ростуть велетенські крокуси, які вперше зацвіли цієї осені.

- Ці рослини нам дала мешканка села Надія Сінкевич, вона роками вже вирощує різноманітні квіти, розсаду, дерева. Ми навіть не думали, що крокуси такими великими виростуть і зацвітуть восени, вважали, що крокус, або шафран цвіте, переважно навесні, а тут – така краса серед осені! – каже сільський фельдшер Ольга Літковець.

k06

Юлія Бондючна, провідний фахівець сектору екологічної освіти Кременецького ботанічного саду розповіла «ТЕРЕНу», що

посадка і догляд за цими невибагливими квітами не викликають особливих труднощів.

- Крокус ще називають шафраном, що в перекладі з арабської означає «жовтий». Але він має й інші кольори й відтінки. Спочатку шафран мав лише господарську цінність. У Європі ж крокус з'явився тільки в шістнадцятому сторіччі в ботанічних садах. Були виведені перші декоративні крокуси: весняний, вузьколистий і жовтий. Саме вони й поклали початок виведенню решти безлічі сортів рослини. Крокуси осінні тішать своєю красою з початку вересня і до кінця жовтня. Садять їх в липні-серпні.

k04

«Крокус прекрасний» - переважно фіолетового, блакитного або білого кольору. Виростає до двадцяти сантиметрів. Вирізняється великими келихоподібними квітами. Крокуси, що зацвітають навесні, прекрасні своїм цвітінням вже з початку березня і до кінця весни. «Крокус Міхельсона» має дивний синій колір. Висота рослини не перевищує і восьми сантиметрів. «Крокус вузьколистий» також невисокий і притягує погляд своїм бронзовим відтінком, - каже еколог..

За її словами, вирощують крокуси і в горщиках, і у відкритому ґрунті. Крокуси не вимагають надмірного штучного поливу. Поливання необхідне тільки в дуже посушливу погоду. А вирощувати крокуси в одному місці можна 3-4 роки.

Здавна крокуси використовують як прянощі і лікарський засіб. А ще з рослини отримують харчовий барвник, що має помаранчевий колір. Також шафран разом з білком використовують для виготовлення золотистого лаку, за допомогою якого олов'яній поверхні надають золотий відтінок, імітуючи золото.

k05

k02

k03

Петро Овчарик

Фото автора

ФоторепортажТернопільквітис. Підгороднєкрокус