Експерти пояснили причини подорожчання м‘яса
Впродовж кількох місяців ціни на свинину зросли на 33%, на сало - на 55%
Вартість м‘яса залежить від багатьох факторів: енергоресурсів, кормів, вітамінів, обсягу імпортного постачання, інфляції, індексу споживчих цін тощо. Аналітик асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Максим Гопка назвав основні складові, які впливають на ціну м‘яса.
Серед них:
- Стрімке скорочення поголів’я. Через бойові дії та за рахунок окупованих територій поголів’я свиней за 9 місяців скоротилось приблизно на 10%. Паралельно з цим загальна забійна маса тварин за 9 місяців порівняно з 2021 роком зменшилася на 11,8%.
- Здорожчання логістики і палива для транспортування — на кожному виробничому ланцюжку це додаткові витрати.
- Зростання ціни на вітаміни і мікроелементи. Їхня ціна також зросла залежно від країни постачання приблизно на 30%.
- Вартість кормів: ціни на зернові й олійні були на низькому рівні весною та влітку, що допомагало виробникам перекривати витрати. Восени ціни на продукцію рослинництва зросли, що впливає і на корми.
До того ж ціни залежать від імпорту м’ясної продукції, котрий стримує ціни, навіть якщо загальний обсяг імпорту складає 15% від загальної кількості м’яса на ринку України. За 9 місяців 2022 року було імпортовано 40,7 тис. т свинини, що на 58% більше, ніж в аналогічний період минулого року. Наразі динаміка починає вирівнюватися та повертається до довоєнних часів. Скоріш за все, найближчими місяцями ситуація стабілізується, й ми не побачимо на ринку великих обсягів імпортного м’яса, — додав Максим Гопка.
За даними Держстату, ціни на свинину в 2022 році від січня до жовтня зросли на 33% та склали у вересні 164,30 грн у середньому. На сало ціни зросли на 55% за аналогічний проміжок часу і складають 149,7 грн, повідомляє УКАБ на сторінці у Facebook.
Фото з відкритих джерел