Експерти розповіли, яка картопля знижує, а яка підвищує рівень цукру в крові

Діабетикам краще уникати регулярного вживання в їжу білої картоплі, оскільки у нього високий глікемічний індекс

Високий рівень цукру в крові небезпечний для здоров’я, оскільки може стати причиною проблем з серцем і нервами. Вчені з’ясували, що деякі види картоплі позитивно впливають на високий цукор, пише agronews.ua.

Високий рівень цукру в крові веде до жахливих наслідків, серед яких серцеві хвороби, інсульти і проблеми з нервами. Якщо у вас діабет, треба серйозно задуматися про свій раціон.

З кожною ложкою їжі вуглеводи перетворюються в глюкозу, яка потім потрапляє в кровоносну систему. Зазвичай виробляється підшлунковою залозою гормон інсулін дозволяє клітинам нашого організму забирати глюкозу з крові. Але, якщо у вас діабет другого типу, ваш організм виробляє недостатньо інсуліну, або ж виробляється інсулін не діє. Глікемічний індекс показує, наскільки швидко той чи інший продукт впливає на вміст цукру (глюкози) в крові, зазначає міністерство охорони здоров’я.

Продукти з високим глікемічним індексом розкладаються в організмі швидко, викликаючи різке збільшення концентрації глюкози в крові.

Продукти з низьким глікемічним індексом переробляються в організмі повільніше, і тому збільшення цукру в ньому відбувається поступово.

Якщо говорити про картоплю, то у деяких його видів високий глікемічний індекс, а у деяких – низький.

Так, у солодкої картоплі глікемічний індекс низький, що відзначає видання Medical News Today. Тому є такий вид картоплі дієтологи рекомендують. Плюс до цього, він дуже поживний.

Але діабетикам краще уникати регулярного вживання в їжу білої картоплі, оскільки у нього високий глікемічний індекс. Їм також слід утримуватися від картоплі фрі і картопляного пюре. Харчуватися діабетикам можна солодкою картоплею і ямсом.

Глікемічний індекс допомагає визначити, які продукти слід вживати в їжу, але діабетики повинні враховувати і інші фактори.

Міністерство охорони здоров’я пояснює:

Дослідження показують, що найбільший вплив на рівень глюкози в крові після їжі надає кількість спожитих вуглеводів, а не глікемічний індекс.

Це означає, що для зниження цукру в крові треба контролювати розмір порції під час їжі.

Важливо також дотримуватися здорового і збалансованого раціону харчування. У їжі має бути мало жирів, цукру і солі. Треба їсти більше фруктів і овочів, – зазначає міністерство.

Фото з відкритих джерел

агроцукоркартопля