Господарникам з Тернопільщини розповіли, як на одній ділянці можна вирощувати непоєднувані культури

Сільські господарі з Тернопільщини дізналися про оригінальний метод вирощування поруч двох абсолютно різних культур.

Зокрема, на Запоріжжі фермери практикують вирощування часнику та винограду на одній ділянці.

Про це повідомляє UHBDP.

- Часник та виноград добре розміщуються в календарному графіку робіт. Часник виступає і в ролі сидерату та збільшує врожайність ягід. У кінці червня його вже збирають, виноград у цей момент ще зовсім молодий. Головне, щоб міжряддя було не менше 3 м, а на цьому полотні треба висаджувати не більше 2 рядків часнику, тоді можна вести і механізований догляд, — розповів фермер Іван Захаренко.

Він розповів, що об’єднавшись з іншими фермерами, минулого сезону вони отримали грантову допомогу від UHBDP та придбали цілий арсенал техніки для саджання, обробки та доробки часнику. Така механізація допомогла збільшить рентабельність виробництва на 35-55%. 

- Зростання конкуренції на ринку, зменшення рентабельності до 20-40% змусило нас думати про зменшення виробничих витрат. Щоб бути конкурентоздатними, краще триматись разом. Ми чітко розуміємо, що хочемо отримувати більший прибуток і готові інвестувати ресурси на розвиток бізнесу, — поділився планами фермер.

виноградчасникферми