Господарям на замітку: знайшли альтернативу дорогим добривам

Фермери радять підживлювати землю кавовою гущею

У зв’язку із подорожчанням цін на добрива за кордоном, фермери почали шукати їм заміну. До прикладу, на півночі Албанії місцевий фермер Альбан Цакалі збирає кавову гущу. Використовує її, щоб підживлювати огірки, помідори і перець. Також експериментує з екзотичними рослинами. Про це повідомляє agronews.ua.

Земля хоче, щоб її постійно збагачували. І найліпший спосіб — це вносити всі рослинні харчові відходи в землю. Останнім часом ми потерпаємо від ерозії ґрунту й браку родючої землі, особливо в Європі, — говорить Альбан Цакалі.

Фермер за день обходить кілька кав’ярень і збирає до десяти кілограмів кавової гущі. Вона корисна тим, що у ній добре розростається  корисний гриб, який рятує рослини від фітофторозу. Однак, фахівці не рекомендують використовувати такий метод підживлення для всіх культур. Адже надлишок такого добрива може пригальмувати ріст кореневої системи.

Фермер Альбан Цакалі обрав найбезпечніший спосіб підживлення рослин. Він робить компост із додаванням кавової гущі. Чекає три місяці й лише потім використовує.

Фото з відкритих джерел

агродобривакавова гуща