Хліб з магазину може бути шкідливим (Агроновини)

Хліб, куплений у великих торговельних мережах, може бути небезпечним через приготування з порушенням технології.

Через недбалість працівників покупці ризикують придбати продукт, заражений пліснявою і токсинами.

Про це повідомив пекар Ігор Лаврешин, пише agronews.ua.

- Небезпечною може бути не так сама цвіль, як мікотоксини, які містяться в такому хлібі – продукти життєдіяльності цих грибів. Зрізати цвіль і вживати хліб не можна. Якщо ви бачите хоч найменшу колонію цвілі, такий продукт підлягає утилізації, – переконаний Лаврешин.

З його слів, якщо на хлібі присутні сліди тварин чи комах, потрібно писати скарги та не вживати цей продукт у жодному разі.

- З настанням тепла в неякісному хлібі може з’явитись картопляна хвороба. Якщо ви хочете зберегти хліб на довгий термін, я рекомендую його заморожувати. Якщо зберігати як звичайний продукт, рекомендую робити це в щільно закритій посудині – стандартній дерев’яній хлібниці, алюмінієвій каструлі, – зазначив пекар.

За його словами, стандартний термін зберігання хліба – до 7 днів.

   

На Одещині на сміттєзвалищі створили диво-сад

2502 (Copy)

Селекціонер-аматор Сергій Темченко з Біляївки Одеської області виростив справжній диво-сад: тут груші ростуть на яблуні, а на одному кущі винограду щеплено по 4-5 сортів ягід.

Сам сад зростає на місці колишнього сміттєзвалища. Про це повідомляє volnorez, пише agronews.ua.

Захоплюватися селекцією Сергій почав в далекому 1986 році. Коли вони з дружиною перебралися в старий будинок її бабусі, на присадибної території виростали тільки кілька акацій і шовковиця, а за городом красувалася балка, завалена сміттям і поросла очеретом. Однак ентузіазму вистачило, щоб буквально на пустирі виростити сад.

За словами Сергія, без добрих людей не обійшлося: підказали, які дерева краще посадити. Спочатку вдалося виростити перші плодові дерева з насіння і саджанців, які брав у сусідів, потім почали приживатися і інші. Так в саду у Сергія з’явилися перші яблуні, груші та сливи.

Тепер на місці колишньої сміттєзвалища красується великий плодовий сад, а Сергій, уже досвідчений селекціонер, абсолютно не боїться експериментувати. Він прищеплює грушу на яблуню, а на одному дереві може бути від 2-3 до 6 сортів плодів.

Асортимент плодових дерев тепер розширився: додалися абрикос, персик і навіть фундук. Цікаво, що фундук Сергій виростив з жменьки свіжих горіхів, які привіз двоюрідний брат дружини з Туреччини.

На подвір’ї у селекціонера-любителя зростає величезний кущ винограду «Молдова», саме на винограді майстер вперше почав експериментувати з щепленням рослин. За словами Сергія, коли виноград росте «букетом», це дозволяє заощадити площа.

Зараз у селекціонера понад 20 сортів ягід. Вони починають дозрівати з середини літа і тримаються до Нового року.

Урожай зі свого диво-саду Сергій Темченко і сам в їжу використовує, і продає на місцевому ринку в Біляївці.

агрошкідливістьхлібмагазинселекціонераматорСергій Темченко