Імбир може принести фермерам від $10 тис прибутку (Агро-новини)

Українським фермерам варто звернути увагу на вирощування імбиру. Адже з цієї культури можна отримати близько $10 і більше тис. прибутку. Зараз ціна імбиру на полицях українських магазинів складає близько 70-100 грн/кг, а сама культура має відносно високу урожайність.

Про це під час вебінару «Ефективне вирощування нішевих культур» розповів експерт Володимир Білко.

В Україну імбир завозять із різних країн сирим, сушеним (у вигляді порошку), маринованим тощо.

«Але імбир росте і в Україні. При чому дуже гарно на півдні — у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій областях. Найлегше його вирощувати на супіщаних грунтах. Однак потребує досить тривалого періоду вегетації — більше 120-140 днів», — розповів Володимир Білко.

Ця рослина має низку переваг. Зокрема,вона невибаглива (практично не має ні шкідників, ні хвороб), може рости на супіщаних грунтах та періодично підтоплюваних місцях, а урожайність імбиру може становити від 5 т/га до 30 т/га. А в тих фермерів, які захочуть вирощувати цю рослину, фактично не буде конкурентів на українському ринку.

2302

Складнощі при вирощуванні можуть виникнути переважно в тому, що вивчення технології може зайняти тривалий час та довгий період вегетації цієї культури. Також треба знайти якісний посадковий матеріал та ринок збуту.

На фермі-хмарочосі щорічно вирощуватимуть 550 т овочів

Ферма-хмарочос The World Food Building в місті Лінчепінге буде економити 13 млн галонів води і скорочувати кількість викидів CO2 на 1100 т. Рослинам знадобиться зовсім мало ґрунту, а 2/3 вежі зможуть зайняти офіси, повідомляє Business Insider.

Щведська компанія Plantagon запроновувала об'єднати офісні будівлі та вертикальні ферм, і перший такий проект скоро буде реалізований.

Ферма-хмарочос буде гідропонічною: овочі вирощуватимуть без грунту, в багатому поживними речовинами водному розчині. Будівництво почалося в 2012 р., закінчити його планують до 2020 р., а вартість оцінюється в $ 40 млн.

«The World Food Building буде виробляти 550 т овочів щорічно. Цього достатньо, щоб нагодувати 5 500 осіб. Вирощувати овочі будуть за допомогою природного освітлення і світлодіодів, які відкалібрують на певні світлові частоти, щоб максимізувати виробництво. Дуже багато завдань будуть виконувати роботи — це допоможе істотно знизити витрати», — ідеться в повідомленні.

Ферму розташують на сонячній стороні будівлі, а на затіненій — офіси, які в цілому займуть 2/3 вежі. З деяких залів для нарад буде відкриватися вид на рослини і овочі. Також на багатьох поверхах будуть кафе і ресторани, в яких більшість страв готуватимуть з найсвіжіших, щойно зірваних з грядки продуктів.

2301

У хмарочосі також побудують величезний спіралеподібний конвеєр, який буде автоматично переміщати овочі з верхніх поверхів на нижні і назад, щоб всі вони отримували однакову кількість сонячного світла, поки дозрівають. Зелень можна буде їсти приблизно через місяць після того, як посіють насіння. До речі, в будівлі планують відкрити ринок, щоб всі бажаючі могли купити свіжі овочі.

У Британії індичок від лисиць охороняють альпаки

Британський фермер із графства Беркшир вирішив використовувати альпак для захисту 30 тис. індичок. Зневірений фермер спробував у такий спосіб захистити своїх птахів від лисячих набігів, оскільки ні збройні люди, ні електричні паркани хижих тварин не зупиняли, пише Daily Mail.

2303

За його словами, ці тварини кращі охоронці в порівнянні із собаками й навіть людьми. Як з’ясувалося, альпаки не просто скоротили число набігів лисиць — вони повністю припинилися. Свій експеримент фермер вирішив випробувати на сусідній фермі, де також орудували нестримні лисиці, яких не зупиняли навіть пастки.

технологіїагрополефермаптахиімбировочеві технологіїбаштанні технологіїсівба