Історія успіху: Як стоматолог з Прикарпаття зайнявся виробництвом італійської моцарелли (Агроновини)
Лохина, кавуни, дині, спаржа, шафран, ківі, страуси, фазани, цесарки, равлики, жаби…
А віднедавна на Прикарпатті вперше з’явилися й карпатські буйволи та сиві угорські корови м’ясної породи — унікальну ферму в селі Підлужжі Івано-Франківської територіальної громади заснував місцевий підприємець Роман Яковин.
Щоб довідатися, як живеться там тій живності і чи варта, образно кажучи, недешева фермерська шкіра вичинки, мандруємо у господарство «Наша марка», інформує “Галичина”.
— Ще десь вісім років тому, — розповідає Роман Яковин, — це велике господарство розпочалося з двох гектарів власної землі і з великого бажання посадити сад. Та коли ми заклали першу частину саду, то зрозуміли, що нам бракує землі. Тож нині господарюємо вже на 114 га: 60 га орної землі, а решта — пасовища. Ми брали землі і під пасовища, тому що планували розвивати у селі й тваринництво, а не лише садівництво.
Десь ще п’ять років тому завезли в господарство угорську сіру свиню рідкісної породи й одного самця та двох корів угорської сірої породи. Так почалося наше тваринництво. А відтак через два роки придбали вже трьох перших карпатських буйволів. Тож увесь період працюємо над збільшенням поголів’я, щоб досягти своєї мети — заснувати виробництво сиру з молока карпатських буйволиць, відомого у світі як італійська моцарела. Але щоб запустити таке виробництво, потрібно не менше 60 самок. А в нас наразі є тільки чотири. Докупити — надзвичайно велика проблема. І не лише через високу ціну. В Україні таких ферм обмаль. Є дві ферми на Закарпатті, які працюють і виробляють сир. Тож самок ніхто не хоче продавати, а завезти з-за кордону дуже дорого.
Наскільки перспективно вирощувати малину в Україні?
На тлі рекордного зростання світових цін на заморожену малину з літа 2021 року фермери різних країн все частіше звертають увагу на цю культуру.
Рівень зацікавленості особливо високий в Україні, де вже працює чимало досить сучасних підприємств із заморожування ягоди та, паралельно, відзначається також і бум інвестицій у нові заводи із заморожування малини та інших ягід, фруктів та овочів.
Великі фермери, які вирощують зерно, олійні та інші культури і хотіли б спробувати диверсифікувати свій бізнес, розглядають можливість вирощування малини.
Крім того, населення України також активно скуповує саджанці малини, незважаючи на їх походження та якість. Як правило, господарства населення купують саджанці для 5-25 «соток» і набагато рідше на велику площу.
Чи варто «зерновикам», а також господарствам населення інвестувати у вирощування малини? Адже багато хто з тих, хто не наважився, поки що сумнівається. Детальну та всебічну відповідь на це питання від експертів-практиків можна буде отримати під час 17-ї міжнародної конференції: «Овочі та фрукти України 2021. Нові інвестиційні можливості», що відбудеться 3 грудня 2021 року у Києві в рамках FTrade Club.
Зокрема, стратегічно правильний комплексний підхід до цього бізнесу покаже економіст ФАО Андрій Ярмак у презентації «30 років помилок інвестицій у плодоовочевий сектор України та реальні шляхи виходу на перспективні прибуткові інвестиції. ТОП-10 найцікавіших ніш прямо зараз», ефективність інвестицій у вирощування розкриють Олександр Ярещенко, заступник директора Інституту садівництва НААН України та Тарас Баштанник, президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА), а ефективність заморозки малини – Юлія Тимошенко, яка має досвід створення з нуля та розвитку сучасного бізнесу із заморожування та експорту ягід.
Фото з відкритих джерел