Івану Марчуку «Многая літа» заспівали на Тернопільщині

Фотовиставка про Івана Марчука «Вітражі душі» відкрилася у Теребовлі

Зал Теребовлянської районної бібліотеки для дорослих став місцем проведення фотовиставки «Вітражі душі» заслуженого журналіста України Олега Снітовського про геніального художника сучасності Івана Марчука.

м2
Відкриваючи мистецьку імпрезу, голова місцевої «Просвіти», працівник бібліотеки Надія Хома зробила невеличкий екскурс творчістю видатного художника. Пані Надія, зокрема, розповіла, що митець усе життя жадав тільки одного – писати картини. І не скаржився, що йому тісно в майстерні, але насправді йому тісно в самому собі, і тому як художник він інколи не вичерпується. Він особливий, не такий, як інші. Він – неповторний і непрогнозований. Він – народний художник України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, почесний громадянин Києва і Тернополя. А ще – член «Золотої гільдії Міжнародної академії сучасного мистецтва в Римі», член наукової ради академії, маестро найвищого престижу, котрий написав найкрасивішу сторінку в історії сучасного мистецтва. Іван Марчук - один із 100 живих геніїв світу, визначених рейтинговим опитуванням у Великій Британії. Поляки назвали його виставку картин «генотипом вольності», критики охрестили його руйначем усталених традицій. Власне, внутрішній світ митця й передають 40 сюжетних фотопортретів, автор яких – заслужений журналіст України Олег Снітовський, котрий кілька років поспіль працює з Іваном Марчуком у час його приїздів на Тернопільщину. Результат такого творчого спілкування – серія світлин, об’єднаних назвою «Генотип душі».

м1
Голова обласного «Меморіалу» Богдана Хаварівський, завідуючий районним відділом культури Михайло Кузів, художник Михайло Дирбавка відзначили глибокий символізм та філософський зміст фотографій, що склали основу фотовиставки. Тепло привітала автора і його однокласниця з Теребовлі, письменниця Леся Розвадовська. А директор Теребовлянської централізованої бібліотечної системи Людмила Крючиніна звернули увагу на підписи до фото, зроблених Олегом Снітовським. Кожен з них поетично, органічно доповнює великоформатні світлини. На завершення, один із гостей виставки – Богдан Хаварівський набрав номер мобільного телефону Івана Марчука і від імені присутніх у залі передав йому вітання від теребовлянців. А потім, усі вони разом, заспівали геніальному художнику і фотомайстру Олегу Снітовському «Многая і благая літа». Фотовиставка «Вітражі душі» демонструватиметься у Теребовлянській центральній районній бібліотеці для дорослих ще тиждень. Потім її буде перевезено до Бучача, а далі – в інші районні центри Тернопільщини.

Петро ОВЧАРИК

Фото Ізидора Романського.

Фото