Коли найкраще укривати виноград на зиму: поради садівників

Знавці вважають, що раніше опадання листя й перших заморозків обрізувати лозу не потрібно

Досвідчені господарі сходяться на тому, що обрізування винограду надто рано, відразу після збору врожаю, заподіює рослині значної шкоди, залишивши її на зиму без значного запасу поживних речовин. Якщо зробити це пізніше, це надасть кущу можливість зміцніти й увійти в зиму з поновленими силами, пише Сільський Господар.

Досвід багаторічних спостережень доводить, що на зиму на кущі винограду повинна бути лише визріла лоза – потовщена коричневого кольору, вона навіть за похолодання тепла на дотик. Молоду залишати не можна. Це лише шкодить кущу, забираючи сили під час зимівлі, призводячи до вимерзання і не надаючи моці для весняного розвитку. Тому знавці вважають, що раніше опадання листя й перших заморозків обрізувати лозу не потрібно. Саме тоді відбудеться відтік поживних речовин до кореневої системи.

 Добре, якщо виноградна лоза пройде загартовування під час перших заморозків. Укривати її треба за температури понад мінус 5 градусів. Якщо зробити це раніше, усі природні процеси не встигнуть відбутися. Це може спричинити випрівання вічок, а також сплеск грибкових захворювань.

 Найліпше лозу спочатку пригнути до землі, підготувати накриття, а вкривати виноград лише тоді, коли земля почне підмерзати. Для укриття винограду використовують солому, кукурудзиння, руберойд, брезент, гуму, спеціально виготовлені короби з дощок, можна нещільно обмотати поліетиленовою плівкою. Головне, аби в куща була змога «дихати», тобто має бути доступ повітря.

Читайте також: Як підготувати виноград до зими

Фото з відкритих джерел

агровинограддогляд