На Тернопільщині град пошкодив лавандове поле (фото)

Негода завдала власникам поля збитків орієнтовно на мільйон гривень

Відкрити лавандовий сезон не вдалося цього літа у селі Деренівка у Теребовлянській громаді на Тернопільщині. Кущі лаванди пошкодив град, який випав 4 червня.  Зараз власники лавандового поля зрізають знищені негодою кущі. А ті, що вціліли, зрізають та продають для декорацій, щоб таким чином отримати хоч якісь кошти на відновлення поля. Загалом негода завдала лавандовій фермі близько мільйона гривень збитків, розповіла Терену співвласниця поля Яна Гарига.

Відкриття лавандового сезону у Деренівці планували 8 червня. Проте негода зруйнувала всі плани. Яна Гарига каже, що тепер наперед планів не будує.

Ми зрізали усі кущі під корінь, залишили 5-10 сантиметрів дерев’яної частини. Зазвичай, робимо це ранньою весною. Але град вніс свої корективи, і ми вимушені були  обрізати кущі зараз для того, щоб вони швидше відновилась. Сподіваємось, що цього року лаванда ще розквітне у серпні. Але через те, що всі її сили пішли на перший цвіт, цього року може бути й таке, що цвіту більше не буде, каже Яна Гарига.

Град на лавандовому полі у Деренівці (фото: Яна Гарига)

Яна з чоловіком займаються вирощуванням лаванди понад чотири роки. На їхньому полі вже понад 4 000 кущів. Таких великих збитків від негоди не чекали. Пригадують, як у 2018 році, коли на полі з’являлися перші кущики також падав сильний град та не завдав таких збитків, як цьогоріч.

У сезон цвітіння лаванди до нас приїжджали сотні  туристів на фотосесії або просто помилуватися цвітом. Але цього року все переноситься на невизначений термін,додає Яна.

Яна Гарига каже, що тепер наперед планів не будує (фото: Суспільне Тернопіль)

На полі у Деренівці росла не лише лаванда, а й велике різноманіття сухоцвітів, які також не вціліли після негоди. Знищив град й терасу, на якій могли відпочити туристи.

Нагадаємо, рясний град випав на Теребовлянщині 4 червня. Негода пошкодила чимало насаджень на полях та городах місцевих жителів. 

Основне фото: Суспільне Тернопіль 

граднегодалавандове поле