На Тернопільщині можна зустріти метелика, подібного до колібрі (фотофакт)

Фото і відео в редакцію Терену надіслали читачі

Український «колібрі»: цікаве створіння з довжелезним хоботом можна побачити в
нашій області. Читачі надіслали в редакцію Терену фото і відео метелика, який завдяки своїм особливостям і поведінці заслужив в народі назву «колібрі». Цікаву істоту люди сфотографували в селі Ладичин, Микулинецької громади.

Метелик дуже швидко переміщується і може зависати в повітрі, через що його часом сприймають за колібрі.

Але справжня назва істоти - Язикан звичайний, метелик з родини бражникових. Цікаву інформацію про нього  розповіли біологи Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща».

Назву «Язикан» метелик отримав завдяки своєму довжелезному хоботкові, який нагадує язик. Саме за допомогою цього хоботка він добуває нектар з квітів. Цей довгий «язик» є його основним інструментом для живлення і є однією з найхарактерніших рис зовнішнього вигляду цієї комахи.
 
Швидкий політ і зависання: Язикан здатний розвивати високу швидкість (до 80 км/год!) і зависати в повітрі подібно до бабок або птахів колібрі, швидко махаючи крилами. Це дозволяє йому легко добиратися до нектару навіть у глибоких квітках.
 
За розміром і забарвленням також нагадує дрібну пташку.  
 
Бражник віддає перевагу відкритим просторам з великою кількістю квітучих рослин. Його можна зустріти на луках, у садах часто відвідує садові квіти, особливо запашні, на узліссях лісів, біля людських осель якщо там зростають квіти, особливо метелика приваблюють петунії, також охоче летить на бузок, шавлію, лаванду, м’яту.

Фото, відео: від читачів Терену 

 
колібріЯзикан звичайний