На Тернопільщині завершують збирати врожай

Попри зменшення посівної площі, вдалося зібрати майже на 100 тисяч тонн зернових більше, ніж минулого року

На Тернопільщині завершують осінньо-польові роботи.  Вже зібрали 1.8 мільйона тонн зернових, що попри зменшення посівної площі, майже на 100 тисяч тонн більше за минулорічний показник. З них пшениці 1 мільйон 100 тисяч тонн, така кількість не тільки в повній мірі забезпечить потреби області в продовольчому зерні, а й дозволить її експортувати. Про це розповів директор департаменту агропромислового розвитку обласної військової адміністрації - Володимир Стахів. Зараз аграрії продовжують збирати кукурудзу. 

 

Фото : Володимир Стахів

 

Хотів би помітити, що врожайність досить хороша, плюсова до попереднього року, Ми можемо розраховувати десь в межах 1.1 мільйона тонн кукурудзи і близько 2.7-2.8 мільйона тонн зернових загалом. Це є досить хороший показник для Тернопільської області, - каже Володимир Стахів.

 

Наразі аграрії продовжують збір овочевих та олійних культур.

 

Залишилися до збирання соняшник та соя. Площі незначні і думаю, що при сприятливих погодних умовах, які найблищим часом передбачаються, буде завершено збір. В поточному році валовий збір олійних культур буде в межах 1 мільйона тонн, - каже він.

 

Що ж до цукрового буряка, то станом на 11 жовтня валовий збір його становив 622 з половиною тисячі тонн.

Всі 4 цукрових заводи працюють практично на повну потужність і по попередніх розрахунках буде вироблено понад 240 тисяч тонн цукру. Якість сировини набагато краща в порівнянні з попереднім роком,– зазначає директор департаменту агропромислового розвитку.

 

Як відомо, після збору врожаю, аграрії відразу починають працювати на наступний. Відтак, зараз йде посів озимини під майбутній врожай. 

На сьогоднішній день аграрії зробили все, щоб до цих дощів провести посів. Тих площ, які би не зійшли немає. Погодні умови будуть сприятливі для посіву пізніх озимих культур, - додає Володимир Стахів.

Автор Дмитро Юрас

Фото Терену та пресслужби ОВА

врожайзернові