Найстаріше місто Тернопільщини 90 років має те саме, що у Римі стоїть вже майже 800 літ (фоторепортаж)

Парафіяльний костел святих Петра і Павла у Теребовлі – зберігає самобутню історію побудови і використання.

Як свідчать архівні документи, храм було споруджено у стилі давніх римських християнських базилік за проектом Адольфа Богуша. Це – копія однієї із чотирьох патріарших базилік Рима – «Святого Павла за мурами», збудованої майже 800 років тому і яка внесена до Списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Теребовлянські краєзнавці Леон Городиський та Ігор Зінчишин пишуть, що будівництво костелу розпочалося 1924 року, а завершилося у 1927 році. Костел може у собі вмістити 2000 парафіян. Автором проекту був відомий професор і доктор інженерних наук - Адольф Жижка-Богуш. Великих зусиль також доклав латинський парох ксьондз Єловіцький.

Костел римо-католицької общини побудований в стилі старої християнської базиліки. З двох боків головного фасаду стоять високі вежі, висотою 39 метрів. Висота дзвіниці була понад 18 м. Дах над вежами був наметовий і закінчувався хрестами висотою 1,8 м, закріплених на кулях (після Другої світової війни верхня частина веж була знесена). Стіни костелу вимуровані з цегли, привезеної зі Львова, Сихова і Тернополя. Інтер'єр костелу тринефний, розділений двома рядами кам'яних колон. Центральне місце в ньому займав простий, але дуже гарний і оригінальний головний вівтар з чотирма колонами та балдахіном на них, як у стародавніх базиліках. Тепер єдиною зовнішньою оздобою костелу є ряд колон на фронтоні. Територія перед костелом, що може вмістити кілька тисяч осіб, оточена колонами з тесаного каменю.

На площі перед входом в костел стояла велична фігура Спасителя з Хрестом на плечах.

З 1946 р. по 1950-й роки костел використовувався під зерносклад.

Згодом його переобладнали під районний Будинок культури. З 1992 року його використовує римо-католицька громада.

t15

t14

t13

t12

t11

t09

t08

t07

t06

t05

t04

t03

t01

Фото автора

ФоторепортажТеребовляТернопільщинакостелархітектурахрамдеталі