Новий трудовий кодекс: сієста, триваліша відпустка та штраф за затримку зарплати

У квітні український парламент повинен прийняти новий Трудовий кодекс, і українців чекає безліч змін, що стосується заробітної плати, відпустки, лікарняного. А також українцям планують ввести сієсту, як у всіх державах Південної Європи.

За словами міністра соцполітики Павла Розенка, буде внесена поправка в ст. 155, згідно з якою працівники отримають можливість додатково відпочивати влітку в спеку, повідомляє 20 хвилин.

В Україні почне працювати так звана сієста, яка введена у всіх державах Південної Європи. Всі установи і організації в спеку будуть закриватися о 14 годині, а відновлювати роботу тільки після 16 або 17-ї години.

Також  збільшать й тривалість відпустки з 24 до 28 днів. Введеться пункт «робота на дому», згідно з яким робота поза підприємства повинна оплачуватися також, як і в офісі. За затримку заробітної плати на роботодавців накладуть пеню. Згідно з новим Трудовим кодексом, роботодавцям заборонять звільняти одиноких батьків і матерів, які мають на утриманні дітей віком до шести років.

Втім, в новому кодексі будуть і не дуже приємні нововведення. За словами Розенка, тепер замість чотирьох місяців лікарняного будуть дозволені тільки  два  місяці, протягом яких працівник може не давати про себе знати роботодавцю.