Освітянам та медикам Тернопільщини обіцяють виплатити всю зарплату

Для завершення бюджетного року без боргів перед працівниками бюджетної сфери області не вистачає близько 178 млн. грн. Сума дефіциту практично утричі більша, ніж минулого року. Керівництво області заспокоює, що до кінця року гроші на зарплату знайдуться і в новий рік Тернопільщина вступить без боргового хвоста.

Найбільше недостачі припадає на галузь охорони здоров’я – близько 90 млн. грн. Ще 70,7 млн. грн. – на зарплату освітянам. Галузі культури бракує 10,7 млн. грн., а соціальній сфері – 4 млн. грн.

– Станом на 1 липня 2015 року дефіцит коштів складав 350 млн. грн. Зараз він скоротився практично удвічі, - констатує голова обласної ради профспілок Андрій Присяжний. – Та, на жаль, сталося це не за рахунок збільшення фінансування, а завдяки заходам економії. Працівники йшли у відпустку за власний рахунок, тобто без збереження заробітної плати. Не проводилася виплата доплат та надбавок. Виходить, коли виникає дефіцит коштів, виконавча влада шукає не механізм збільшення надходження, а запроваджує режим економії. Прикро констатувати, що в області керівників районів націлюють саме на таку форму роботи.

В інформації про виконання бюджету області за 9 місяців 2015 року йдеться про те, що приріст надходжень до загального фонду відносно аналогічного періоду 2014 року зріс на 306 млн. грн. або на 40,9%. Виходить, надходження в області збільшились, а грошей на зарплату як не вистачало, так і не вистачає. Економія коштів досягалася, в основному, за рахунок незаповнення вакантних посад, надання відпусток без збереження заробітної плати, зменшення доплат та надбавок.

Джерело: gazeta1.com