П’ятикласниця з Тернополя зібрала сотні тисяч гривень для захисників (фото, відео)

Злата Панькуш підтримує армію своєю творчістю. Дівчинка виготовляє патріотичні брелочки, малює картини і продає їх за донати на армію

Сотні тисяч гривень вже вдалося зібрати для захисників юній волонтерці з Тернополя Златі Панькуш. Дівчинка виготовляє патріотичні брелочки з епоксидної смоли, малює картини. Свої вироби продає за донати, які спрямовує на підтримку ЗСУ. Такою діяльністю п’ятикласниця зайнялася ще від початку повномасштабного вторгнення, коли її брат на той час служив під Бахмутом. 

Мій син на той час був прикордонником, і Злата дуже сильно за нього переживала, тому вирішила почати якось допомагати нашій армії. Спершу вона виготовляла подарункові конвертики, які продавала. Потім вона захворіла і попросила купити їй епоксидну смолу, доки вона місяць сидітиме вдома. Ось так Злата й почала свій шлях із виготовлення брелків, хоч це й важкий процес, але вона справляється. Я поруч, якщо потрібно, допоможу чи підстрахую її, – розповіла журналістам Терену мама дівчинки Світлана Мельник.  

На волонтерство Злату Панькуш надихнув її брат-прикордонник

Створення брелочка – складний і багатогранний процес, який відбувається у кілька етапів. Заливати форму епоксидною смолою потрібно у декілька шарів і чекати допоки кожен із них добре підсохне. Для наповнення дівчинка використовує патріотичні шматочки фольги, наклейки із зображенням прапора України, козака.

Брелоки Злата спочатку продавала за донати у поштовому приміщенні, навіть коли надворі була зима і страшенний холод. А потім просто почала виходити  на вулицю. Також вона продавала свої вироби у вестибюлі драмтеатру, де була прем'єра вистави. А після того як донька ще раз захворіла, я її вироби виставляла у свої соцмережі, щоб хтось теж зміг придбати. Ціни на вироби немає, а тому відповідно кожен дає таку суму, яку вважає за потрібне, – розповідає Світлана Мельник. 

Патріотичні брелочки Злати Панькуш 

Також Злата дарувала брелоки пораненим бійцям, які лікуються у медзакладах Тернополя. 

Була ще ситуація, коли ми їхали на Світязь, то вона взяла із собою брелоки і роздавала усім військовим, яких ми зустрічали по дорозі чи на блокпостах, щоб зробити їм приємне, – каже мама Злати.

Для того, щоб виготовити партію брелоків – 25-30 штук, Злата витрачає орієнтовно 5-6 днів. Для цього використовує ювелірну епоксидну смолу, а не промислову, адже вона не є шкідливою для здоров’я.  Найбільшу кількість – 140 брелоків,  Злата виготовила на благодійний аукціон у драмтеатрі. 

Злата виготовила 140 брелків на благодійний аукціон у драмтеатрі

Окрім брелоків, Злата захоплюється малюванням, а відтак свої картини вона теж продає за донати. Зібрані кошти або передає напряму бійцям, або ж долучається до закупівлі чогось необхідного для них та вкладає свою частку у наближення Перемоги.  

За її діяльність Златі видали волонтерське посвідчення від однієї із громадських організацій, що ще більше додає їй мотивації. Ми допомагаємо багатьом бригадам: 44-ій, 68-ій, прикордонникам, а вони в свою чергу дякують, дарують Златі грамоти та шеврони, – розповідає пані Світлана. 

Злата малює картини, які продає за донати в підтримку ЗСУ

Дев’ятирічна тернополянка каже, що допомагатиме нашим воїнам аж до настання Перемоги. А придбати брелочки чи картини за донат можна у соцмережах мами Злати Панькуш.

Фото, відео надані Світланою Мельник

 

допомогаЗСУволонтерка