Передріздвяний стіл подорожчав вдвічі

Інгредієнти для куті, риба, гриби, овочі та сушені фрукти – усе необхідне для пісного столу на Святвечір уже активно продають на центральному тернопільського ринку. Ціни в порівнянні з минулим роком зросли вдвічі, кажуть продавці.

«Доводиться піднімати ціни, адже зросли витрати на виготовлення продуктів та їх транспортування, - каже продавець центрального ринку Вались Коваль. – А людей мало, хоча протягом останнього тижня перед Різдвом ціни традиційно стануть ще вищими. Більш актуальним питанням у переддень свят для людей залишається ріст тарифів на комунальні послуги, а не підготовка до величного свята Різдва».

Великий вибір інгредієнтів для куті можна знайти на ринку без проблем. Тут каша коштує 10 гривень за кг, мак – 15 грн за склянку, чорнослив – 7-10 грн за 100г, ізюм – 8 грн за 100г, горіхи – 50-60 грн за літр, мед – 40 грн за півлітра. Також пропонують на ринку різні суміші сушених фруктів для узвару, за 100 г яких хочуть 15-25 грн. Сушені гриби коштують 150 грн за літр, опеньки мариновані – 120-200 грн. Капусту продають по 11 грн, буряк – 8, моркву – 11, цибулю – 12, часник – 70. Високою на ринку залишається ціна на гречку – 29 грн, хоч дефіциту на цей продукт в області немає. Рис можна купити за 23 грн/кг.

«Минулого року кашу для куті продавали по 6 грн, гриби - по 100 грн, мак - по 10 грн, горіхи – по 40 грн. З такими цінами цього року нічого б не заробили», - каже продавщиця ринку Галина Нагорна.

«Радує» тернополян своєю ціною і риба. Живий короп коштує 35-50 грн/кг, щука  - 50, карась -20, товстолобик – 30. Заморожена скумбрія – 128 грн, оселедець – від 51 грн.

Натомість супермаркети пропонують знижки на продукти передріздвяного столу. У «Новусі», до прикладу, продають рибу за нижчою ціною із етикетками  «Вжити до». Дата коливається від 25 грудня до 13 січня, то ж деякі види риби за знижкою ще можна встигнути з’їсти непростроченими під час Різдвяних свят. Тож ціни на акційний оселедець  - від 39.99 до 59.99 грн/кг. Скумбрія заморожена коштує 62.99 грн, щука – 92 грн, товстолобик – 54 грн, карась – 43 грн, живий короп – 49 грн, жива форель – 154 грн.

Для приготування куті закупитись в «Новусі» коштує: каша – 9 грн, ізюм – від 10 грн за 100 г, чорнослив – 40 грн за 100 г, мак – 139-249 за кг, горіхи – від 60 за кг. Сушка для узвару тут коштує від 38.49 за 250 г.

Дешевою у цьому супермаркеті вийде начинка для  пісних голубців. Кілограм гречки коштує 28 грн, рис можна знайти і по 17 грн. Щоправда традиційно у «Новусі» дорогі овочі - капуста коштує 14.99 грн, буряк – 9.49, морква – 12.49, цибуля – 12.39, часник – 97. А мариновані гриби можна придбати по 28 грн/півлітра.

У «Сільпо» взагалі акцію назвали «Обвал цін». Діє вона у рибному відділі. Ціни «обвалились» таким чином – оселедець коштує від 48 грн, короп морожений - від 52, форель – від 138, сьомга – від 34 грн.

За кашу для куті платять у «Сільпо» 10 грн, за ізюм – 20 грн за 100 г. Сушені фрукти коштують  40 грн за 100г, овочі: морква – 13 грн, буряк – 10 грн, цибуля – 10грн, капуста – 15 грн. Рис продають по 20 грн за кг, гречку – по 32 грн.

Досить вузький вибір товарів у «Рукавичці». Із риби продають оселедець по 52.24, хек по 55.24, скумбрію по 59.99.  Проте тут найбільш доступні ціни на овочі: моркву можна купити по 10-13 грн, капусту – по 9.64 грн, цибулю – по 12, буряк – 6.54, часник – 68. Мак коштує 19 грн за 100 г, ізюм – 9 грн за 100 г. Рис – 15-16 грн. А от ціна на гречку перевершила усі супермаркети – 33 грн за кг.

Ціни у Тернополі 24 грудня:

 

 

Ринок

«Сільпо»

«Новус»

«Рукавичка»

Каша для куті

10 грн/кг

10 грн/кг

9 грн

 ----------

Мак

15 грн за 100г

   --------

139-249 за кг

19 грн за 100 г

Горіхи

50-60 грн/кг

від 60 за кг

від 60 за кг

  ----------

Ізюм

8 грн/100 г

20 грн за 100 г

від 10 грн за 100 г

9 грн за 100 г

Чорнослив

7-10 грн за 100г

   --------

40 грн за 100 г

----------

Сушені фрукти

15-25 грн за 100 г

40 грн за 100г

38.49 за 250г

 ---------

Рис

23 грн/кг

20 грн за кг

від 17 грн/кг

15-16 грн

Гречка

29 грн/кг

32 грн

28 грн/кг

33 грн/кг

Капуста

11 грн

15 грн

14.99 грн

9.64 грн

Морква

12

13 грн

12.49

10-13 грн

Цибуля

10

10грн

12.39

12

Часник

70

80 грн

97

68

Буряк

8

10 грн

9.49

6.54

Риба

Оселедець – від 51 грн.,

живий короп коштує 35-50 грн/кг, щука  - 50, карась -20, товстолобик – 30. Заморожена скумбрія – 128 грн,

 

Оселедець коштує від 48 грн, короп морожений - від 52, форель – від 138, сьомга – від 34 грн

Оселедець  - від 39.99 до 59.99 грн/кг. Скумбрія заморожена коштує 62.99 грн, щука – 92 грн, товстолобик – 54 грн, карась – 43 грн, живий короп – 49 грн, жива форель – 154 грн.

Оселедець по 52.24, хек по 55.24, скумбрію по 59.99.

Гриби

Сушені гриби коштують 150 грн за літр, опеньки мариновані – 120-200 грн.

 

Мариновані –

28грн/півлітра

 


Автор Оксана Бучко

Фото автора