Рідкісного червонокнижного метелика зафіксували у заповіднику на Тернопільщині (фото)

Розмах крил метелика — 62–88 мм. Трапляється у листяних та мішаних лісах, узліссях та невеликих галявинах вздовж берегів водойм, на узбіччях доріг, просіках

У природному заповіднику «Медобори» зустрічається вид червонокнижного метелика мінливця великого. Про це розповіли на сторінці заповідника у фейсбуці.

Мінливець великий, мінливець Ірис, райдужниця велика (Apatura iris) — метелик з родини сонцевики. Один з 3 видів роду у фауні України. Занесений до Червоної книги України. Природоохоронний статус виду: Вразливий. Нечисленний, місцями рідкісний вид, на окремих ділянках у пік льоту імаго кількість може досягати до 1–5 особин на 1 га. У деяких регіонах зустрічаються лише поодинокі особини. У заповіднику – рідкісний.

Колір крил змінюється із бурого до синього і фіолетового залежно від кута зору, що пов'язано із особливим розташуванням лусок, звідси і назва «мінливець». Розмах крил — 62–88 мм. Трапляється у листяних та мішаних лісах, узліссях та невеликих галявинах вздовж берегів водойм, на узбіччях доріг, просіках тощо. Локальний вид. Дає 1 генерацію на рік. У червні — на початку серпня метелики літають у кронах дерев, у спеку спускаються до землі, скупчуючись у вогких місцях.

До зменшення чисельності виду призводить руйнування їх біотопів,  вилов для колекцій, а також природна низька чисельність. Для збереження виду доцільне збереження деревної та чагарникової рослинності, на якій розвивається цей вид, зокрема вздовж водотоків, та створення ентомологічних заказників у місцях перебування виду.

Фото Надії Пророчок

заповідникметелик