Що приготувати, коли немає електрики
Для приготування багатьох кашів потрібен лише окріп або вода кімнатної температури
У період блекаутів, коли доступ до електроенергії обмежений, особливо актуальним стає питання приготування їжі без варіння.
У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури пропонують поради про те, що приготувати, коли немає електрики.
Деякі крупи не обов’язково варити, а достатньо залити водою та залишити на деякий час. Тож і їх радять мати в запасі.
Каші, для приготування яких потрібен окріп
- Ячна каша
Залити кип’яченою водою і залишити на 2-3 години. - Пшоняна каша
Залити окропом і почекати 1 годину для настоювання. - Пшенична каша
Залити окропом і закутати посудину в ковдру, аби зберігалося тепло. Почекати 30-50 хвилин для настоювання. - Булгур
Не варити можна булгур середнього або дрібного розміру. Дрібний булгур настоюється в окропі 20 хвилин, середній – 40 хвилин.
Каші, для приготування яких достатньо холодної води (кефіру або молока)
- Гречана каша
Коричнева гречка продається в магазинах уже готова. На пакуванні зазначено, що вона обсмажена й висушена. Якщо немає газу та електрики, крупу можна заздалегідь замочити водою кімнатної температури, молоком або кефіром. Вона має настоюватись від 5 до 10 годин. Тому краще замочувати її на ніч. - Перлова каша
Цю крупу можна заливати як окропом, так і звичайною водою. Але настоюватися в холодній воді вона має від 10 до 24 годин. Тому краще залити її звечора. - Кускус
Крупу, залиту холодною водою, достатньо залишити на 20-30 хвилин для приготування. За наявності гарячої води вистачить 5-10 хвилин. - Вівсянка (або вівсянка в пластівцях)
Для приготування в холодній воді залишити настоюватися на 30 хвилин або годину. В окропі – достатньо 20 хвилин. - Манна каша
Залийте манну кашу холодною водою або молоком, накрийте та дайте настоятись 15-20 хвилин. - Кіноа
Залити холодною водою й залишити на ніч.
Усі перелічені каші також можна готувати в термосі. Одна година кипіння на плиті дорівнює 4-5 годинам настоювання в термосі.
Читайте також: Яка улюблена страва тернополян: опитування
Фото з відкритих джерел