Що їсти і пити у спеку: поради дієтологині

Найбільш чутливі до спеки діти та підлітки, вагітні жінки, люди старшого віку, люди з хронічними серцево-судинними захворюваннями та хворі на цукровий діабет

Висока температура повітря — це стрес для організму і, як на будь-який стрес, організм реагує по-різному, в залежності від рівня здоров’я людини, пише дієтологиня Оксана Скиталінська.

За її словами, найбільш чутливі до спеки діти та підлітки, вагітні жінки, люди старшого віку, люди з хронічними серцево-судинними захворюваннями та хворі на цукровий діабет.

Дієтологиня радить пити, але не все підряд. Це може бути проста вода, вода з нарізаним огірком, листям м’яти та базиліка, розім’ятими ягодами, яблучним та бальзамічним оцтом, лимонним соком.

Стосовно харчування, то його варто змістити на час, коли немає спеки: ранній ранок та вечір. В обід можна випити кефір, питний йогурт, айран, з’їсти легкотравні страви.

Їжа – лише така, яка легко засвоюється і не потребує великої кількості ферментів: овочеві та ягідні пюре, овочеві супи (окрошка на кефірі та квасі, холодний борщ («польський борщ»), гаспачо або гаспачоборщ (коли до гаспачо додають пюре із сирого буряка та моркви), – каже Оксана Скиталінська.

Білкові страви потрібні, але білок має засвоюватися легко:

Ферментовані страви та напої: квашена капуста, малосольні огірки, домашній квас із різних ягід, квітів (наприклад, бузини), кисломолочні продукти.

Готуючи салат, додайте щіпку квашеної капусти. Молочнокислі бактерії сприятимуть кращому травленню та обміну речовин.

Зелений чай вважається природним адаптогеном (допомагає організму пристосуватися до високої температури), багатий протизапальними та тонізувальними речовинами. Можна теплим та холодним.

Акцент на двох групах продуктів:

Що не треба їсти та пити:

Жирну та смажену їжу, салямі, піцу. Така їжа вимагає великої кількості ресурсів організму – ферментів, якісної жовчі, лізоциму (ферменту, який руйнує шкідливі бактерії) та високої активності кишкових бактерій, а в спеку цих ресурсів не вистачає. Крім того, через підвищену проникність кишкового епітелію, токсичні продукти, які є проміжними при перетравлюванні такої їжі, потрапляють у кровотік, перевантажуючи печінку, яка мусить це все знешкодити, і потрапляють у мозок та погіршують його роботу.

Солодощі. Навіть солодке морозиво, якщо його споживати щодня – не вихід, бо велика кількість глюкози потрапляє у кров, погіршує її властивості (кров стає більш «липкою», що підвищує ризик утворення тромбів). Потрапляючи в печінку, цукор перетворюється на жир і погіршує роботу печінки. Звісно, від кульки морозива, якщо дуже хочеться, не обов’язково відмовлятися, але краще зробити лід із ягідного пюре, до якого можна додати збитих вершків.

Алкоголь. Будь-який алкоголь токсично діє і на мозок, і на печінку, а у спеку краще зробити безалкогольне мохіто.

Приклад денного меню:

Фото з вільних джерел

спеканапоїїха