«Схиляємо голови перед усіма Героями»: у Тернополі відкрили стелу борцям за волю України (фото, відео)

Стела знаходиться біля входу у парк Шевченка у Тернополі. Упродовж дня 1 жовтня сюди несуть квіти і лампадки.  Вічна пам'ять і слава Героям! 

Тернополянин Ярослав Кондратюк вступив до лав ЗСУ у 2012 році, адже ще з дитинства мріяв стати військовим. Мужньо захищав Україну у 2014 році, а з початком повномасштабного вторгнення воював на важких напрямках. На жаль, захисник загинув 21 травня 2022 року. У памʼять про Ярослава, його мати прийшла 1 жовтня на відкриття стели борцям за волю України в Тернополі, де викарбувано імʼя її сина. 

Він завжди казав: “Мене всі люблять, бо я веселий”. Він дуже любив читати, в мене залишилась його маленька бібліотека книжок. Він не любив ходити в бібліотеку, а лише читав ті книги, які були його, тож часто ходив у книгарні та купував їх, – пригадує мати полеглого Героя Ольга Кондратюк. 

Ярослав Кондратюк дуже любив читати. У батьків залишилася його маленька бібліотека (фото з архіву Ольги Кондратюк)

Мати розповідає, син дуже любив тварин, тож тепер на згадку про нього у батьків залишився його собака Дрейк. 

30 кілограмів щастя, яке залишилось в памʼять про сина, тому що він його взяв ще маленьким цуценятком у 2017 році і виростив. Він виховав цього собаку у бліндажі. Дрейк 3 роки був на передових позиціях, він їздив в кабіні військової машини і зараз живе з нами, – розповідає Ольга Кондратюк.  

У пам'ять про сина в його рідних також залишився його пес Дрейк, якого він виростив з цуценятка (фото з архіву Ольги Кондратюк)

У День Захисників і захисниць України на відкритті меморіальної стели зібралися десятки родин полеглих Героїв, представники влади та небайдужі тернополяни. Сотні імен борців за волю України тепер закарбовано на цій стелі. Адже подвиг кожного і кожної потрібно пам'ятати.

Сьогодні ми низько схиляємо голову перед усіма загиблими за незалежність, за волю України. 11 років триває війна росії з Україною. 11 років наші українці віддають найдорожче — свої життя. Тому сьогодні схиляємо голови перед усіма Героями, співчуваємо родинам по втраті їхніх найрідніших людей. Ми обов’язково переможемо з вами. Слава Україні! – зазначив перший заступник голови Тернопільської облради Володимир Болєщук.

Меморіальна “Воїнам, загиблим за волю України” знаходиться біля входу у парк Шевченка у Тернополі. Упродовж дня 1 жовтня сюди несуть квіти і лампадки. Вічна пам'ять і слава Героям!

Фото, відео Руслана Жирова 

Герої стела День захисників і захисниць