Скандал у спілці письменників Тернополя

Завжди, незважаючи на подихи політичних вітрів, письменники залишалися совістю нації.

Зрозуміло, що їхнього голосу прислухалися люди, що дуже не подобалося владі. Й вона, побачивши, що не може підкилимними методами підпорядкувати собі моральних авторитетів суспільства, вирішила знищити вплив спілки письменників на громаду руками деяких горе-літераторів, й зраділо потирала руки, коли було занижено критерії прийому до цієї організації, урівняно в правах талановитість і безпросвітну графоманію, повідомляє Золота пектораль.

Вже дійшло і до абсурду. Скажімо, Тернопільська область належить до однієї з найменших в Україні за кількістю населення. Але п’ята за чисельністю членів НСПУ, яких аж 64. Куди там окремим містам-мільйонникам з їх набагато більшими інтелектуальними і творчими потенціалами. Або таке. Приблизно такою ж, як і Тернопілля, за населенням є Кіровоградщина. Але там свято бережуть чистоту письменницьких рядів і там лише 22 (?) члени НСПУ. І водночас маємо там потужні літературні імена Василя Бондаря, Віктора Погрібного, Олександра Жовни…

А в Тернополі їх можна легко перерахувати на пальцях однієї руки. Хіба це не є абсурдом, коли маємо аж… 64 члени НСПУ.

У Тернополі, не враховуючи цього факту, діють всупереч здоровому глуздові і вирішили, що треба множити графоманські ряди, надавши офіційний статус письменника таким писакам. Недавно обласна письменницька організація  на своїх зборах, на яких не було кворуму для таємного голосування, прийняла рішення про прийом в НСПУ ще 5 літераторів. Це і стало отією краплею, яке переповнило чашу терпіння.

Тому пропонуємо: а) відштовхуючись від логічного мислення, на з’їзді письменницької спілки, внести поправки до статуту НСПУ, які дозволили б провести переатестацію письменницьких рядів в окремих обласних організаціях творчої спілки, визначивши критерії членства у цій організації, поставити на перше місце талановитість і творчу вартістість написаного, а не кількість виданої продукції.

б) правлінню чи секретаріату НСПУ відмінити незаконне рішення останніх зборів тернополян і повернути документи на повторний розгляд. Ці збори провести після легітимізації приймальної комісії, яку обласна організація НСПУ створила ще 8 жовтня 2015 року, та розгляду заяв на її засіданні.

Терпець урвався! Вимагаємо негайних змін! Далі мовчати не можна!

Група тернопільських письменників за підтримки редакції журналу «Золота ПЕКТОРАЛЬ»

Тернопільписьменникиспілка