Створили дрон для збору фруктів (Агроновини)
В Ізраїлі місцева компанія Tevel Aerobotics створила стартап, в основі якого є створення дронів для збору урожаю. Стартап коштує близько $45 млн. Механічна «рука» такого дрона зможе зривати плоди та обрізати дерева.
Про це повідомляє infonews.org.ua.
Пристрої здатні не просто збирати фрукти, але вибирати, які саме плоди зірвати – процес контролюють спеціальні алгоритми.
Aлгоритм дозволяє летючим роботам визначати типи фруктів і ступінь їх зрілості. Кілька дронів одночасно управляються одним автономним центром в наземному мобільному пристрої. Дрони також можуть збирати і передавати дані.
Як заявили в компанії, розробка буде мати попит через брак працівників в сільському господарстві. Очікується, що до 2050 р. світові площі для вирощування фруктів подвояться — до 140 млн га. Водночас за цей період кількість працівників у цьому секторі робочих скоротиться на 5 млн.
Заявки на придбання дронів вже надійшли від виробників з Північної Америки та Європи, а також — Китаю, Японії, Південної Кореї і Бразилії.
Через дефіцит сировини в Україні не запрацювали декілька цукрозаводів
Переробку цукрового буряку в Україні розпочали 30 цукрових заводів.
Про це повідомляє пресслужба Національної асоціації «Укрцукор».
Ще не стали до роботи 3 цукрових заводи, а деякі були змушені переривати роботу через нестачу сировини.
Так, агрохолдинг «Астарта-Київ» планує виставити на продаж «Савинський цукровий завод» і «Новоіванівський цукровий завод».
— Минулого року ми працювали без Савинського заводу, а в цьому — без Новоіванівського заводу в Харківській області. Причина та сама. Навколо цих підприємств не вирощують цукровий буряк. Через погодні умови. Харківська область — одна з областей, де посуха відчувається найбільш гостро. Тому ми виставимо їх на продаж, — зазначає Віктор Іванчик.
Наразі холдинг не оголошує вартість цих підприємств, оскільки це ринкові умови. Ринок дізнається вартість після проведення операції. Також не виключено, що «Астарта» вже до кінця року можете оголосити про продаж цих активів.
— Протягом останніх трьох років в Україні спостерігався профіцит цукру, пропозиція перевищувала попит. Обсяг ринку при цьому стає все менше. І за ці три роки очікувалася наявність традиційного перехідного запасу в районі 300 тис. тонн — ці дані публікувалися напередодні нового сезону, влітку цього року, — додає співвласник холдингу «Астарта».
Однак, у вересні цих 300 тис. т в наявності не виявилося. Ринок зіткнувся з тимчасовим дефіцитом у вересні і в першій половині жовтня, тому ціна стала рости. Цукру не було ще й тому, що багато заводів не могли почати сезон переробки буряків.
— Період посухи, який почався в Україні в липні, тривав у серпні і несподівано — до початку жовтня. Це унікальна ситуація — такого не було останні 100 років, а можливо й за весь період спостереження. Посуха призвела до істотного падіння врожаю не тільки пшениці на півдні, соняшнику та сої в центральних областях України, але й цукрових буряків і навіть кукурудзи, — пояснює Віктор Іванчик.
Фото з допису